Opmerkelijk experiment


Samenwerken in trein leidt tot versnelde besluitvorming en creatieve oplossingen. Dit blijkt uit een opmerkelijk experiment van Berenschot en de AWVN. Deze ervaring geeft een nieuwe dimensie aan het begrip plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Berenschot en AWVN beleefden ‘het nieuwe werken voorbij' met een workshop in de trein. AWVN is eind 2010 tot winnaar uitgeroepen op het DestinationInnovation congres met het idee: Plaats en tijd onafhankelijk samenwerken tussen AWVN collega's en leden in de trein. Berenschot heeft naar aanleiding daarvan een passende prijs verzorgd, een workshop in de trein. Deze bijeenkomst heeft tot opmerkelijke resultaten geleid.

Op de eerste plaats is reistijd benut als werktijd. Daarnaast vereiste de workshop meer creativiteit en flexibiliteit dan een doorsnee bijeenkomst. Twee kleine coupés in de eerste klas op het traject Utrecht - Enschede (met WIFI) fungeerden als workshoplocaties. De ontmoeting begon een week eerder met een brainstorm over het thema van de dag op een online platform. De dag zelf startte met een inspirerende vraag via sms. Omdat er in de trein geen ruimte was voor plenaire sessie met PowerPoint-presentaties, werden opdrachtkaarten verstrekt en de resultaten werden á la minute op internet geplaatst en met elkaar gedeeld.

Tijdens de workshop bleek dat overstappen natuurlijke momenten voor pauzes biedt en dat de aankomsttijd fungeert als een soort rijdende deadline. Ook hebben werd tijdens de workshop ervaren dat ideeën van medereizigers bijdragen aan creatieve resultaten. Een stremming op het spoor, waarmee deelnemers onverwacht te maken kregen, betekende met de hele groep in en uit de trein, maar ook een natuurlijke break, nieuwe energie en extra werktijd.

Een leuk experiment, aldus een van de Berenschot-adviseur Vera van Vilsteren. Dit gaan we verder verkennen, want het verruimt de mogelijkheden. Een workshop als deze vraagt wel om een open houding van deelnemers en begeleiders. Dat is ook een belangrijk element bij de implementatie van ‘Het Nieuwe Werken'. Een dergelijk experiment is een waardevolle praktijkervaring waarbij de effecten van het doorbreken van patronen direct zichtbaar zijn, zowel de ‘pijn' van het loslaten als een opening voor nieuwe mogelijkheden. Dit is ook bevestigd door een van de deelnemers: "Ik was sceptisch aan het begin van de dag over deze workshop in de trein, maar nu we het gedaan hebben geloof ik erin, het werkt echt!"