Peter van Arkel over zijn werk bij Berenschot | Ervaringen

Werken bij Berenschot

Peter van Arkel

Time flies when you’re having fun. Peter van Arkel werkt inmiddels alweer vijf jaar bij Berenschot.

Wat doe jij bij Berenschot?

“Als consultant Financiering & Innovatie houd ik me dagelijks bezig met het verbeteren van technologische innovatie-ecosystemen. Zo begeleid ik op dit moment de Internationale roadmap voor geïntegreerde fotonica. In mijn werk kan ik beide favoriete vakgebieden – technische natuurkunde en management – prima combineren.”

En wat deed je vóór Berenschot?

“Na mijn bachelor technische natuurkunde ben ik als product- en businessdeveloper aan de slag gegaan bij een elektrotechnisch bedrijf in de olie en gasindustrie. Die baan heb ik gecombineerd met een parttime master in management.”

Waarom heb je voor Berenschot gekozen?

“Als consultant bij Berenschot doe ik opdrachten en komen beide vakgebieden samen: ik adviseer organisaties over complexe technologische vraagstukken, voor mij dus de perfecte job! Om mijn eigen kennis en netwerk te vergroten, bezoek ik bovendien regelmatig conferenties en workshops. Daarnaast krijg ik de vrijheid om een parttime PhD bij de TU Eindhoven te volgen. Want academische verdieping staat zowel bij Berenschot als bij mijzelf hoog op het verlanglijstje.”

Ik heb het idee dat ik bij Berenschot meer aan de maatschappij kan bijdragen dan bij andere werkgevers.

Wat maakt dat je hier nog steeds met plezier werkt?

“Een ander aspect dat me heel erg aanspreekt bij Berenschot, is de vrijheid die je krijgt als adviseur. Je bepaalt zelf welke werkzaamheden je wanneer wilt uitvoeren. De enige voorwaarde is dat je genoeg opdrachten doet en uiteraard dat je goed werk aflevert. Daarnaast is het ook uitdagend en maatschappelijk relevant werk. Ik heb het idee dat ik bij Berenschot meer aan de maatschappij kan bijdragen dan bij andere werkgevers. En, niet onbelangrijk, ik krijg goede ondersteuning om die uitdagingen aan te kunnen: intensieve mentoring, coaching, standaardtrainingen per niveau en vakinhoudelijke trainingen. Tot slot heb ik ontzettend leuke collega’s: gemotiveerd, getalenteerd en geweldig om mee samen te werken. We hebben ook veel gezamenlijke activiteiten zoals borrels, studiedagen, lunchlezingen en sporten.”

Wat was jouw mooiste opdracht bij Berenschot?

“Eén van mijn leukste klussen momenteel is het begeleiden van de Internationale roadmap voor geïntegreerde fotonica. De EU heeft geïntegreerde fotonica aangemerkt als sleuteltechnologie voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld door toepassing in medische apparaten, communicatietechnologie, automotive, lucht- en ruimtevaart, agrofood, quantumtechnologie en het (industriële) Internet of Things. Berenschot ondersteunt dergelijke ecosystemen door middel van de Berenschot Cluster Innovatie Cirkel en de  roadmap is daar onderdeel van. Hiervoor organiseer ik jaarlijks workshops gedurende 2 evenementen – één in Europa, en één in de VS – waar ongeveer 150 internationale deelnemers op afkomen. Daar krijg ik zo’n kick van!

Verder ben ik projectmanager van verschillende consortia die nieuwe fotonische technologie ontwikkelen. Twee keer per jaar is er een voortgangsbijeenkomst bij één van deze partners en daarnaast hebben we frequent digitaal overleg. Dankzij de opgebouwde expertise over ecosystemen en de industrie wordt ik soms ook gevraagd om onderzoeken uit te voeren naar innovatie ecosystemen.

Kortom, ontzettend gaaf werk, omdat ik altijd nieuwe dingen leer en complexe uitdagingen kan aanpakken. En het werken in innovatie-ecosystemen geeft me veel energie, omdat je deel uitmaakt van een bruisende groep mensen. Samen willen we de ontwikkeling van fotonica verder stroomlijnen en verbeteren, en zo iets betekenen voor de maatschappij!”

Bekijk onze openstaande vacatures