Rob de Jeu over zijn werk bij Berenschot | Ervaringen

Werken bij Berenschot

Rob de Jeu interview

Rob is consultant binnen de adviesgroep Energie en Leefomgeving. Hij zorgt ervoor dat partijen weten hoe ze van A naar B (of zelfs Z) kunnen komen op basis van een combinatie van inhoud, proces, enthousiasme en een dosis humor.
Afbeelding - Rob de Jeu interview

Wat doe jij bij Berenschot?

"Ik ben consultant binnen de adviesgroep Energie & Leefomgeving, specifiek voor het openbaar bestuur. Ik houd me veel bezig met regionale CO2-reductieplannen, onderwerpen op het snijvlak van arbeidsmarkt, scholing en energietransitie, projecten rondom waterstof en zo nu en dan ook circulaire monitoring in de bouw. Ontzettend breed, maar de rode draad is dat ik er meestal voor zorg dat partijen weten hoe ze van A naar B (of zelfs Z) komen op basis van een combinatie van inhoud, proces, enthousiasme en een dosis humor."

Wat was jouw meest interessante project?

"Het project van de Regionale Energie Strategie in de regio Amersfoort: ik was hier de rechterhand van de projectleider. Een pittige klus waar de samenwerking tussen partijen de grootste uitdaging vormde. Dit was de eerste keer dat ik uit mijn Excel-sheets stapte en in een complex stakeholderveld dook met uiteenlopende politieke belangen. Ik heb veel inhoudelijk werk opgepakt, verzamelde ideeën en input, en maakte procesplanningen. Dat betekende schakelen met enorm veel partijen, zoals andere adviesbureaus, gemeenten, de provincie, een netbeheerder, landschapsarchitecten, ingenieursbureaus, onze opdrachtgever en onze eigen organisatie. Deze dynamische opdracht gaf me heel veel energie, omdat ik veel contact had met mensen, nieuwe verschillende verantwoordelijkheden op me nam en continu aan het schakelen was tussen partijen waar ik een steeds betere (werk)relatie mee opbouwde."

Het team zit vol razend enthousiaste en betrokken collega’s, die goed zijn in hun eigen vak of niche of juist heel breed georiënteerd zijn.

"Een ander mooi project is de inmiddels drie jaar lopende samenwerking met de communicatiestrategen van RVO/ Topsector Energie. Echt een vaste klant van ons en ik voel mij hierdoor hun ‘huisadviseur’. Zij doen enorm veel met innovaties rond duurzame energie, en elk kwartaal hebben ze wel een nieuwe vraag waar we ze bij kunnen helpen. Vorig jaar betrof dat bijvoorbeeld het begrijpen van de gehele waterstoftransitie, zodat de communicatieadviseurs uitingen op dit thema beter konden voorbereiden en organiseren. RVO vroeg ons om een adviesrapport over de mogelijkheden van waterstof. Onlangs heb ik ze geholpen met het ontwikkelen van een proces en visie op het thema sociale innovatie. Ik schakel met de communicatieadviseurs, persvoorlichters en inhoudelijke experts. Als je met een vaste klant of opdrachtgever veel samenwerkt, leer je elkaar ook persoonlijk goed kennen, en dat vind ik hier heel tof. Samen komen we vaak tot mooie ideeën: we ondernemen echt samen en zijn sterk betrokken."

Hoe is de samenwerking binnen jouw adviesgroep?

"Binnen ons team is er veel vrijheid en kun je in zekere mate zelf bepalen waar je inhoudelijk aan wilt werken. Ook is het mogelijk meer ‘business development’-achtige taken op te pakken. Het team zit vol razend enthousiaste en betrokken collega’s, die goed zijn in hun eigen vak of niche of juist heel breed georiënteerd zijn. Naast dat we hele mooie klussen uitvoeren in de energietransitie, letten we ook steeds beter op elkaars persoonlijkheden, ontwikkeling en ‘struggles’. We weten elkaar steeds beter te ondersteunen en te helpen. Hierdoor ervaar ik veel vrijheid, durf ik mij kwetsbaar op te stellen en is er veel ruimte om te groeien en te doen waar we de meeste energie van krijgen en dus impact kunnen maken. In plaats van sterke onderlinge concurrentie ontstaat er inmiddels steeds meer een heuse teamspirit."

Wat is je mooiste herinnering bij Berenschot?

"De samenvoeging van het kleinere energie-expertiseteam met een grotere procesgroep. Deze combinatie heeft in mijn ogen gezorgd voor een heel sterke nieuwe diverse adviesgroep (Energie & Leefomgeving) en een hoeveelheid leuke (persoonlijke) contacten met nieuwe collega’s. Dat culmineerde voor mij in de afgelopen incentive van onze adviesgroep, waar we even onze adviseurspet konden afzetten en elkaar op nieuwe en onverwachte manieren leerden kennen."

Wat zijn je toekomstambities?

"Momenteel draag ik bij aan projecten en breng daarbij verandering teweeg. Ik vind het ook leuk om mensen te begeleiden die duurzame impact willen realiseren, door middel van kennisoverdracht en ondersteuning in hun werk. Anderen helpen hun weg te vinden in de energietransitie maar ook in hun carrière en ontwikkeling dus!

Onlangs ben ik aangesteld als parttime docent ‘sustainable business’ bij de Hogeschool Windesheim. Lesgeven was één van mijn ambities, dus die is inmiddels vervuld. Erg fijn dat Berenschot ruimte biedt om naast het adviesvak ook een ander beroep uit te oefenen. Steeds vaker merk ik dat ik het fijn vind om even geen ambities te hebben en vooral op het heden te focussen en daar impact te maken. Verder in de toekomst zou ik nog wel eens een duurzame internationale investeerder willen worden: selecteren wat echt duurzame impact gaat opleveren en daar geld in steken. Of juist iets compleet anders zoals duikinstructeur of salsadocent, om even wat minder in het hoofd en de analyses te zitten."

Waarom Berenschot?

"Na mijn studie heb ik twee jaar in India gewerkt voor een start-up in rurale slimme energienetwerken. Toen ik terugkwam in Nederland, stuitte ik op het energieteam van Berenschot. Dit team deed mij veel aan die start-up denken: het moest nog vorm krijgen maar er was veel mogelijk. Dat sprak me heel erg aan: de ruimte om te ondernemen en impact te maken op inhoud (en proces inmiddels). We zijn als teams intussen een stuk gegroeid, maar de ruimte om te ondernemen en de enorme vrijheid je eigen weg te kiezen, is nog altijd ruimschoots aanwezig. Die vrijheid bij Berenschot is mij heel veel waard."

Bekijk onze openstaande vacatures