‘Werken in innovatie-ecosystemen geeft mij veel energie’


Time flies when you’re having fun. Peter van Arkel (1990) werkt inmiddels alweer ruim drie jaar bij Berenschot. Als consultant Financiering & Innovatie houdt hij zich dagelijks bezig met het verbeteren van technologische innovatie-ecosystemen. Zo begeleidt hij op dit moment de Internationale roadmap voor geïntegreerde fotonica. In zijn werk kan Peter zijn beide favoriete vakgebieden – technische natuurkunde en management – prima combineren. Hoe die twee werelden bij elkaar komen, vertelt hij graag zelf.

Zelf heb ik een werk- en studieachtergrond in technische natuurkunde en management. Als consultant bij Berenschot komen beide vakgebieden samen: ik help organisaties bij het oplossen van complexe technologische vraagstukken, voor mij dus de perfecte job! Om mijn eigen kennis en netwerk te vergroten, bezoek ik bovendien regelmatig conferenties en workshops. Daarnaast krijg ik de vrijheid om een parttime PhD bij de TU Eindhoven te doen. Want academische verdieping staat zowel bij Berenschot als bij mijzelf hoog op het verlanglijstje.

Maatschappelijk relevant

Een ander aspect dat me heel erg aanspreekt bij Berenschot, is de vrijheid die je krijgt als adviseur. Je bepaalt zelf welke werkzaamheden je wanneer wilt uitvoeren. De enige voorwaarde is dat je genoeg opdrachten doet en uiteraard dat je goed werk aflevert. Daarnaast is het ook uitdagend en maatschappelijk relevant werk. Ik heb het idee dat ik bij Berenschot meer aan de maatschappij kan bijdragen dan bij andere werkgevers. En, niet onbelangrijk, ik krijg goede ondersteuning om die uitdagingen aan te kunnen: intensieve mentoring, coaching, standaardtrainingen per niveau en vakinhoudelijke trainingen. Tot slot heb ik ontzettend leuke collega’s: gemotiveerd, getalenteerd en geweldig om mee samen te werken. We hebben ook veel gezamenlijke activiteiten zoals borrels, studiedagen, lunchlezingen en sporten.

Sleuteltechnologie

Eén van mijn leukste klussen momenteel is het begeleiden van de Internationale roadmap voor geïntegreerde fotonica. De EU heeft geïntegreerde fotonica aangemerkt als sleuteltechnologie voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld door toepassing in medische apparaten, communicatietechnologie, automotive, lucht- en ruimtevaart, agrofood, quantumtechnologie en het (industriële) Internet of Things. Berenschot ondersteunt dergelijke ecosystemen door middel van de Berenschot Cluster Innovatie Cirkel en de  roadmap is daar onderdeel van. Hiervoor organiseer ik jaarlijks 40 workshops gedurende 4 evenementen – één in Europa, twee in de VS en één in Azië – waar ongeveer 150 internationale deelnemers op afkomen. Daar krijg ik zo’n kick van! Verder ben ik projectmanager van een Europees consortium dat een nieuwe fotonische technologie ontwikkelt. Twee keer per jaar is er een voortgangsbijeenkomst bij één van deze partners en daarnaast hebben we wekelijks overleg.

Complexe uitdagingen

Kortom, ontzettend gaaf werk, omdat ik altijd nieuwe dingen leer en complexe en maatschappelijk relevante uitdagingen kan aanpakken.