Tags

Live at de klimaattop in Marrakesh!


Dominique Reumkens, trainee bij Berenschot, deelt in deze blog zijn ervaringen over de klimaattop in Marrakesh.

‘Zelfs als de Verenigde Staten zich verzetten tegen de wereldwijde beweging om klimaatverandering tegen te gaan, zal de transitie naar een groenere economie niet te stoppen zijn’.

Krachtige taal van de Chinese hoofdonderhandelaar die ik live hoorde tijdens de klimaattop in november in Marrakesh, waar bijna 200 landen en legio organisaties aan deelnamen. Een gouden kans die Berenschot mij als trainee bood, zeker als je zoals ik Climate Studies als achtergrond hebt.

Veel beveiliging

Een dag eerder bij aankomst op het vliegveld in Marrakesh veel beveiliging, opmerkelijk vriendelijke Marokkaanse douanebeambten en overal grote spandoeken met het logo van de klimaattop. ‘s Middags een lange wandeling door de medina gemaakt en een heerlijke tajine op het dakterras van een klein restaurantje gegeten.Live at de klimaattop in Marrakesh!

Exclusieve zone

Maandagochtend 9.00 uur stond ik voor het zwaarbewaakte terrein van de klimaattop aan de rand van de stad. Een compleet dorp, met enorme tenten, restaurants, banken, meditatieruimtes, congreszalen, pc-ruimtes etc. Na het passeren van de bewaking en het ophalen van mijn badge liep Live at de klimaattop in Marrakesh! 2ik de ‘Blue Zone’ in: een exclusieve zone van onschendbaarheid, met eigen bewakers van de Verenigde Naties in plaats van lokale Marokkaanse beveiligers. Hier onderhandelen de delegaties van de deelnemende landen.

Variëteit aan nationaliteiten

De variëteit aan nationaliteiten was overweldigend. Het aantal bobo’s van ministers tot kopstukken uit het bedrijfsleven trouwens ook. Alles en iedereen rondom ‘klimaat’ komt deze twee weken samen in Marrakesh! Drie dagen lang kreeg ik de meest recente kennis rondom de aanpak van klimaatverandering voorgeschoteld en werden er diverse internationale partnerships gelanceerd. Interessante informatie, die ik zeker ga delen met mijn Berenschot-collega’s.

Wat doet Trump?

In de wandelgangen ging het logischerwijs vaak over Donald Trump, die na zijn winst bij de presidentsverkiezingen herhaalde dat hij de VS wil terugtrekken uit het in Parijs bereikte mondiale klimaatakkoord. In een toespraak hoorde ik de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry echter zeggen dat Live at de klimaattop in Marrakesh! 4de grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheidsinstanties gelooft in klimaatverandering en de absolute noodzaak om nu actie te ondernemen. Signalen die een zakenman als Trump niet kan en mag negeren. Bovendien, zo zei Kerry, is de wereld vaak een stuk anders en complexer wanneer je daadwerkelijk bewindvoerder bent. Een zorg minder voor mij en de Chinese hoofdonderhandelaar...