Het aantal mensen met een chronische ziekte neemt snel toe en mede hierdoor stijgen de zorgkosten – een ontwikkeling die op termijn niet houdbaar is. Preventie in de zorg geldt als een van de mogelijke oplossingen. In grofweg de helft van de gevallen zijn chronische ziekten namelijk gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt veel winst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere levensstijl. Het preventieakkoord uit 2018 – waarin zeventig partijen zich committeren aan doelstellingen rond roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht – is echter nog maar een eerste stap om het Nederlands zorgstelstel te transformeren naar een gezondheidsstelsel.
Wij ondersteunen overheden, zorgverleners en brancheorganisaties bij de transformatie naar een gezondheidsstelsel dat gericht is op preventie. Bijvoorbeeld door gemeenten te helpen bij het opstellen en uitvoeren van een regionaal of lokaal preventieakkoord. Maar ook door het ontwikkelen van gezondheidsbeleid in zorgorganisaties. Of bij het meten van het effect en de impact van preventie-interventies. We beschikken over ruime ervaring om ambities om te zetten naar strategie, een implementatieplan of een evaluatie. Bovendien ondersteunen we bij het delen van kennis over preventie of het komen tot een passende financiering, waarin rekening wordt gehouden met de langetermijneffecten van preventie.
Wij ondersteunen overheden, zorgverleners en brancheorganisaties bij de transformatie naar een gezondheidsstelsel via:
“De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”, zei premier Rutte bij de persconferentie op 21 april. De coronacrisis heeft een verandering van waarden teweeggebracht, waarbij de focus is verschoven van individuele vrijheid naar nationale gezondheid. We accepteren overheidsbemoeienis, zelfs als deze leidt tot een beperking van onze eigen beweegruimte.
Hoewel er in Nederlandse gemeentes veel aandacht is voor preventie, blijft een maatschappelijke kosten-batenanalyse en het kwantificeren van de effecten in de praktijk lastig. Hoeveel wordt er precies uitgegeven aan preventie door gemeentes en wat krijgt de maatschappij hiervoor terug?