Even voorstellen: Cas Bulder - Berenschot Klimaattalent

Even voorstellen: Cas Bulder, klimaattalent

Artikel
Even voorstellen: Cas Bulder, klimaattalent

Deel dit artikel

Datum

25 oktober 2021

Leestijd

3 minuten

Kunt u wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het uitvoeren van projecten, acties en activiteiten in het kader van de energietransitie? Doe dan tijdelijk een beroep op de kennis en kunde van jonge, hoogopgeleide klimaattalenten van Berenschot!

Om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen is Berenschot een nieuw initiatief gestart: Berenschot Klimaattalent. Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk, jonge hoog opgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten, acties en activiteiten binnen de energietransitie. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het klimaatakkoord.

We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Cas Bulder.

Waarom neem jij deel aan Berenschot Klimaattalent?

Na een jaar onderzoek te hebben gedaan bij de EUR, stond ik te springen om in de praktijk écht aan de slag te gaan met het klimaatvraagstuk. Waar wist ik alleen nog niet en ik wilde daarnaast kunnen blijven werken aan mijn ontwikkeling. Berenschot Klimaattalent brengt dit perfect samen. Doordat je opdrachten bij verschillende organisaties kunt doen, leer je het speelveld van de klimaat- en energietransitie beter kennen en ga je ook direct aan de slag. Hoewel dat eerst wel spannend klonk, sta je gelukkig niet alleen: het ontwikkelprogramma biedt handige handvatten en vaardigheden die je direct kunt inzetten in je opdracht. Extra gaaf is dat we actief mogen meedenken over de inhoud van het programma, het blijft daardoor superrelevant.

Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?

Beweging, verbinding en resultaat. Klimaat en energie staan al een tijdje op de agenda, de doelstellingen zijn geformuleerd en veel partijen tonen ambitie om deze crisis aan te pakken. Nu is het zaak ook echt in beweging te komen en ambities te realiseren. We moeten zorgen dat de koplopers niet stil hoeven te staan, achterblijvers worden meegenomen en iedereen de kans krijgt om mee te doen. Daarvoor is het noodzakelijk dat partijen met elkaar samenwerken die elkaar niet altijd kunnen vinden. Om in het speelveld van overheden, bedrijven en burgers verbinding te zoeken tussen de juiste partijen, beweging te realiseren en resultaten te boeken, geeft mij enorm veel energie.

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb een bestuurskunde Bachelor (Leiden) en Master (EUR), de laatste was gericht op management van complexe systemen en hun problemen (zoals het klimaatprobleem), en heb voor mijn afstudeerstage de democratische legitimiteit van het (Nederlandse) Klimaatakkoord onderzocht bij de Directie Klimaat (EZK). Voordat ik bij Klimaattalent kwam, heb ik een jaar onderzoek gedaan bij de EUR naar de impact van Covid-19 op de energietransitie en energierechtvaardigheid. Dat was een enorm leerzaam jaar waarin ik interessante mensen heb mogen interviewen en meeschreef aan wetenschappelijke artikelen. Wel merkte ik dat onderzoek en theorie heel interessant zijn, maar ik er uiteindelijk ook echt in de praktijk iets mee wil doen.

Welke thema’s hebben jouw interesse?

Dankzij mijn brede opleiding heb ik mijn nieuwsgierigheid nooit hoeven inperken. Ook ben ik niet gespecialiseerd in specifieke thema’s zoals landbouw of mobiliteit en ik merk dat ik veel thema’s binnen de klimaat- en energietransitie interessant vind. Dat komt omdat de omgeving waarin deze thema’s spelen vaak vergelijkbaar is: een omgeving waar de overheid genoodzaakt is uit haar klassieke rol te stappen en samen te werken met burgers, bedrijven en ngo’s. Zo’n omgeving op het snijvlak van publiek en privaat, waar zoveel relevante maatschappelijke raakvlakken zijn en organisaties zich moeten aanpassen, vind ik razend interessant.

Waarom ben jij een Berenschot Klimaattalent?

Omdat ik met een realistische maar positieve blik de klimaatambities tot een succes wil brengen. Ik heb een goed beeld van de lastige omgeving waarin organisaties zich moeten bewegen en snap waarom het niet voor alle partijen even makkelijk is in beweging te komen. Met enthousiasme, resultaatgerichtheid en lef blijf ik het gesprek voeren, ook als dat lastig en gevoelig ligt. Daarnaast weet ik dat ik nog veel kan leren en wil me dan ook blijven ontwikkelen. Het is fantastisch om dat in het Berenschot Klimaattalentprogramma te mogen doen in zo’n enthousiaste en inspirerende groep.

Klimaattalent inzetten?

Wilt u Cas of één van zijn collega-klimaattalenten inzetten op projecten om de energietransitie binnen uw organisatie te versnellen? Neem dan contact met Bram Brouwer of Rens Baltus om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief

Meer weten?