Gemeente bezorgd digitale participatievormen | Berenschot

Gemeenten bezorgd over toename digitale participatievormen

Nieuws
Gemeenten bezorgd over toename digitale participatievormen

Deel dit nieuwsartikel

Datum

15 september 2020

Leestijd

1 minuut

Gedurende de afgelopen coronaperiode kozen gemeenten bij inspraakprocedures en participatieprocessen veelal voor een combinatie van online en offline methodes. De toename van digitale participatievormen leidde echter ook tot zorgen over de kwaliteit, toegankelijkheid, de mate van invloed van inwoners en de uitkomsten van processen. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van het samenwerkingsprogramma Democratie in Actie.

Met name kleine en middelgrote gemeenten geven aan dat de kwaliteit van inspraakprocedures en participatieprocessen bij digitale alternatieven onder druk staat: deze zouden niet zorgvuldig, zinvol of breed genoeg zijn. Ook de invloed van inwoners, de lengte en uitkomsten van processen waren reden tot zorg. “Grote steden tonen zich meer tevreden. Die hebben juist meer digitale alternatieven ingezet en zijn zelfs tevredener over participatieprocessen tijdens Covid-19 dan in de periode daarvoor”, aldus Steven Blok, consultant bij Berenschot.

Wensenlijst

Gemeenten blijken op de eerste plaats behoefte te hebben aan duidelijkheid over de veiligheid en privacy van applicaties. Ook willen zij beter gefaciliteerd worden in kennis, financiën en techniek bij digitale participatie. Daarnaast is er behoefte aan inspirerende voorbeelden van (digitale) alternatieven en algemene ondersteuning bij het goed organiseren van participatieprocessen.

Platform voor digitale participatie

Hiertoe heeft Democratie in Actie inmiddels een forum opgezet, waar gemeenten kennis en ervaringen met digitale participatie kunnen delen. “Dit onderzoek biedt mooie aanknopingspunten om ons aanbod nog beter te laten aansluiten op de behoeften van gemeenten”, aldus de opdrachtgever bij Democratie in Actie.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief