Ambtenaar heeft oren naar andere baan

Gepubliceerd op 29 augustus 2019

Een op zes ambtenaren actief op zoek

Eén op de zes ambtenaren is actief op zoek naar een andere werkgever. En maar liefst twee derde van alle ambtenaren staat open voor een andere baan elders als ‘er een mooie kans’ voorbijkomt. Vooral vrouwen houden hun ogen en oren open. De wens en bereidheid de huidige werkgever te verlaten blijkt uit een voor de zomer gehouden onderzoek van Berenschot en Binnenlands Bestuur onder 1.200 ambtenaren.

Wat opvalt, is dat vrouwelijke medewerkers aanzienlijk actiever op zoek zijn naar ander werk dan hun mannelijke collega’s – 17 versus 10 procent. In andere sectoren is eenzelfde patroon zichtbaar. Vergeleken met de private sector zit het grote verschil hem in de leeftijdscategorie 46-55 jaar: bijna een kwart van de vrouwen in de publieke sector geeft in het onderzoek namelijk aan op zoek te zijn naar een andere baas.

Helft ambtenaren vindt salaris niet marktconform

Bij de ambtenaren die weg willen – of het nu gaat om mannen of vrouwen –  vormen ontwikkelingsmogelijkheden de belangrijkste reden. Sfeer op het werk en onvrede over het salaris nemen respectievelijk de tweede en derde plek in. Bijna de helft van de ambtenaren vindt namelijk dat er door de werkgever niet marktconform wordt betaald.

Daarnaast geeft bijna de helft van de ambtenaren aan het afgelopen jaar te zijn benaderd door recruiters of andere werkgevers voor een baan elders. Dat gebeurt volgens velen van hen zelfs maandelijks.

Meer weten? Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 16 van deze week (pdf, 510 kB).