Forecasting Europe 2023 | Berenschot artikel

Forecasting Europe 2023

Artikel
Forecasting Europe 2023

Deel dit artikel

Datum

07 maart 2023

Leestijd

1 minuut

2022 was zonder meer een tumultueus jaar voor Europa. Hoewel landen de coronapandemie en de (economische) gevolgen hiervan onder controle wisten te krijgen, werd de EU vroeg in het jaar verrast door de Russische inval in Oekraïne. Al snel hadden experts het over een Europa van vóór en na 24 februari 2022.

De inval ontketende een nieuwe humanitaire en vluchtelingencrisis op het Europees continent, onderstreepte de noodzaak tot verdere ontwikkeling van een EU-defensie en leidde tot stijgende inflatie en exorbitante gas- en energieprijzen, die op hun beurt resulteerden in een ongekende crisis op het vlak van levensonderhoud. Dat laatste vormde de voornaamste impuls om het proces richting een zelfvoorzienende EU en verdere vergroening van de Europese economieën te versnellen.

Een prognose in onvoorspelbare tijden

Traditiegetrouw blikt Berenschot vooruit op te verwachten ontwikkelingen in Europa die komend jaar van belang zullen zijn voor Nederland. Dit met de kanttekening dat we leven in onvoorspelbare tijden. Daarbij nemen we in korte artikelen de volgende vier thema’s onder de loep: op weg naar een betaalbaar en werkend ov-systeem, participatief bestuur en communicatie hoger op de EU-agenda, het belang van het juiste evenwicht tussen het realiseren van ambitieuze (klimaat)doelen en een rechtvaardige (voor iedereen betaalbare) energietransitie en de steeds belangwekkender rol van Defense, Security & Space binnen de EU.

EU-samenwerking kans én noodzaak

Berenschot anticipeert op de ontwikkelingen binnen de EU en ziet EU-samenwerking niet alleen als kans maar ook als noodzaak. Gebundeld vormen de bovengenoemde vier onderwerpen de basis voor de publicatie ‘Forecasting Europe 2023’, waarin we onder andere de achtergronden van deze noodzaak belichten.

Download het artikel

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief