Deeloproepen Europees defensiefonds | Berenschot artikel

Nieuwe deeloproepen voor het Europees Defensiefonds

Artikel
Nieuwe deeloproepen europees defensiefonds

Deel dit artikel

Datum

24 april 2024

Leestijd

2 minuten

In 2024 is nieuw budget vrijgemaakt vanuit het Europees Defensiefonds (EDF), het instrument van de Europese Commissie (EC) om R&D te ondersteunen binnen de defensiesector. Voor 2024 zijn binnen dit programma 32 nieuwe deeloproepen gepubliceerd om het concurrentievermogen, innovatievermogen en de efficiëntie van de Europese industriële en technologische defensiebasis van de hele EU te versterken.

Doel

Dit vierde EDF-werkprogramma is georganiseerd rond zes thema’s en twee oproepen gewijd aan mkb’s, en omvat in totaal 32 deeloproepen. Deze oproepen ondersteunen projecten op cruciale defensiedomeinen, zoals de afweer tegen hypersonische raketten, de ontwikkeling van een breed scala aan onbemande voertuigen in de lucht en op de grond, en veilige ruimtecommunicatie.

Daarnaast bereidt het 2024-werkprogramma ook de weg voor de volgende generatie verdedigingssystemen, zoals helikopters en middelgrote vrachtvliegtuigen.

Doelgroep

De EC hoopt met dit programma een grotere betrokkenheid van het mkb te stimuleren. In dit fonds wordt ruimte gemaakt voor samenwerkingsverbanden die bestaan uit bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Bedrijven worden ongeacht de omvang – van klein tot mid-cap – uitgenodigd deel te nemen. Ontvangers en onderaannemers moeten in de EU gevestigd zijn en hun uitvoerende managementstructuur in de EU hebben.

Voorwaarden

Alleen samenwerkingsprojecten komen in aanmerking. Het is noodzakelijk dat de aanvragers een consortium hebben gevormd met partijen afkomstig uit minimaal drie lidstaten; dit met uitzondering van aanvragen die in de context van disruptieve technologieën worden ingediend. Voor disruptieve technologieën moeten de in aanmerking komende projecten bestaan uit ten minste twee deelnemers uit ten minste twee lidstaten. Daarnaast wordt 4-8% van het budget gereserveerd voor ondersteuning van innovatieve disruptieve technologieën voor defensie, die het technologische leiderschap van Europa op de lange termijn zullen versterken en zullen bijdragen aan hoogwaardige defensieproducten.

Subsidie

Het complete budget voor 2021-2027 bedraagt rond de € 8 miljard. In het kader van deze gepubliceerde deeloproepen voor 2024 komt zo’n € 1,1 miljard beschikbaar voor zowel onderzoeks- als ontwikkelingsprojecten op defensiegebied.

Financiële steun wordt geboden via subsidies tot 100% van de subsidiabele kosten, afhankelijk van de activiteiten, plus een bonussysteem dat rekening houdt met mkb’s, mid-caps en verbintenis van aanvragers met een PESCO (permanente gestructureerde samenwerking)-project. Dit is een van de pijlers van het EU-defensiebeleid en biedt een kader voor samenwerking op defensiegebied tussen de 25 deelnemende EU-lidstaten die verbintenissen zijn aangegaan.

Deadline

De oproepen gaan op 18 en 20 juni 2024 open voor het indienen en sluiten op 5 november 2024. Op 28 en 29 mei 2024 vinden ook de EDF Info Days 2024 plaats, zowel live in Brussel als online.

Bent u geïnteresseerd in deze regeling en hebt u bij het aanvraagproces of traject ondersteuning nodig? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we hoe we u verder kunnen helpen.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief