Op naar een vitale relatie met Brussel! | Berenschot

Op naar een vitale relatie met Brussel

Artikel
Op naar een vitale relatie met Brussel

Deel dit artikel

Datum

12 maart 2021

Leestijd

1 minuut

Een grote meerderheid van de Nederlanders is nog altijd voorstander van het lidmaatschap van de EU. Toch vraagt een substantiële minderheid zich openlijk af of we als Nederlanders – of inwoners van andere lidstaten – wel zo enthousiast moeten zijn over de steeds verdere vervlechting van onze eigen wetgeving, normen en identiteit met die van de andere EU-lidstaten. In de paper ‘Op naar een vitale relatie met Brussel’ pleiten Tim Masselink en Robert Wester van Berenschot daarom voor revitalisering van de relatie met Brussel.

In hun paper komen Masselink en Wester met vijf concrete aanbevelingen om de verwaterde relatie tussen Nederland en de EU nieuw leven in te blazen, door het Nederlandse geluid beter te laten horen in Brussel. De aanbevelingen zullen in hun ogen op lange termijn het draagvlak voor de EU onder Nederlandse burgers versterken.

Masselink en Wester spraken voor hun paper met een flink aantal EU-professionals in Den Haag en Brussel, die zich iedere dag bezighouden met de verbinding tussen Nederland en de EU. Ambtenaren, diplomaten, public-affairs specialisten en experts voor wie de EU een vanzelfsprekendheid is. Het belang van een exportgericht handelsland als Nederland bij een interne markt van 500 miljoen burgers behoeft voor hen geen betoog. Zij rouwen om het vertrek van het VK uit de EU, kunnen tot in detail uitleggen hoe het spel in Brussel werkt, en kijken met verbazing naar het sentiment in de rest van Nederland.

Benieuwd naar het volledige artikel? Download dan hier de paper ‘Op naar een vitale relatie met Brussel’.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief