Talentscan voor studenten ROC Midden-Nederland | Berenschot

Talentscan voor studenten ROC Midden-Nederland

Artikel
Talentscan voor studenten ROC Midden-Nederland

Deel dit artikel

Datum

08 februari 2021

Leestijd

1 minuut

De kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven is veel besproken. Jongeren kunnen moeilijk een baan, stageplaats of leerwerkplek vinden, terwijl bedrijven een tekort hebben aan gemotiveerd personeel. Hoe dit te overbruggen?

In 2010 startte Berenschot ‘Track The Talent’, in samenwerking met ROC Midden Nederland. Dit heroriënteringsprogramma legt verbinding legt tussen jongeren en het lokale bedrijfsleven. Inmiddels bestaat deze samenwerking alweer ruim 10 jaar. En weet het ROC dit traject duurzaam en zelfstandig door te zetten zonder subsidies en met netwerk support van Berenschot.

De jongeren die deelnemen aan het programma zijn gestopt met hun mbo-opleiding en dreigen te stoppen met het volgen van onderwijs. Zij volgen zes weken een intensief programma met lokale workshops en bedrijfsbezoeken bij tien toonaangevende bedrijven. Hierdoor krijgen zij steeds meer inzicht in hun eigen kracht en worden zij gestimuleerd om in actie te komen.

Inzicht in eigen kunnen

Tijdens de Talent Scan bij Berenschot op kantoor krijgen de jongeren een gesprek met een adviseur. Vervolgens spelen ze onder toeziend oog van de adviseurs een rollenspel. Dit doet een beroep op hun inlevings- en aanpassingsvermogen, initiatief, samenwerken, communicatie en de mate van stressbestendigheid. Na afloop van het rollenspel dagen de adviseurs de studenten uit elkaar te voorzien van positieve en opbouwende feedback. Hierbij observeren de adviseurs hoe zij dit aanpakken.

Prachtige basis

Tot slot vindt een eindgesprek plaats op basis van de activiteiten en een aantal online assessments die de jongeren eerder hebben gemaakt. Hierbij doorlopen ze onder andere persoonlijkheidsvragenlijsten, die kijken naar drijfveren en carrièrewaarden. Alle jongeren die deelnemen aan de Talent Scan krijgen na afloop een certificaat uitgereikt. Als aanvulling hierop ontvangen zij een uitgebreid assessmentrapport. Dat geeft de student houvast, ontwikkelpunten en met name informatie en inzicht over zijn/haar talent.

"De Talent Scan is een prachtige basis voor een kansrijke toekomst"– ROC Midden-Nederland

Met vertrouwen de toekomst in

Doel van deze mini-assessments is dat de studenten meer zelfvertrouwen en zelfkennis krijgen, zodat zij vol goede moed de volgende stap kunnen zetten. Als je weet waar je kwaliteiten liggen, ben je beter in staat goede loopbaankeuzes te maken. Het ROC Midden-Nederland doet inmiddels al heel wat jaren mee aan het programma en ondervindt dat veel studenten vanuit dit programmaonderdeel tot een nieuwe opleiding kunnen komen.

Aangepaste digitale Talent Scan

In 2020 spande Berenschot en het ROC Midden-Nederland zich in om de studenten ten tijde van COVID-19 alsnog de voordelen van de Talent Scan mee te kunnen geven. In samenwerking werd een digitaal programma gemaakt, waarin de studenten met het mini-assessment en een inhoudelijk reflectiegesprek met een adviseur alsnog inzicht kregen in hun eigen vaardigheden en talenten.