“Doordat ik hier meteen serieus werd genomen, begon ik meer na te denken. Je leunt niet achterover bij een volgend gesprek, het triggert juist je nieuwsgierigheid.”
Tijdens zijn afstuderen werd hij al aangenomen voor het traineeship bij Berenschot. En dus studeerde Thomas in de avonduren af. Dat bleek een goede keuze, want na 5,5 jaar groeit hij door tot senior consultant digital en stuurt hij een groep slimme programmeurs aan bij grote en internationale projecten. Benieuwd naar zijn werk en ervaringen bij Berenschot? Lees dan verder.
Bij Berenschot zijn we gedreven om impact te maken.
Meteen je mond opentrekken
Bij het eerste project waarbij ik betrokken was, ging ik al mee naar de klant en stelde ik vragen. Het viel me op dat dat enorm werd gewaardeerd. Ook al was ik 'maar' een trainee, er werd vaak aan mij gevraagd wat ik van zaken vond. Nu ik wat ouder ben, begrijp ik dat ook. Collega’s die net van de universiteit komen, hebben de nieuwste kennis. Veel studenten realiseren zich niet hoeveel waarde dat heeft als ze hier komen werken. Het houdt namelijk alle collega’s jong en up-to-date.
Dat ik snel een bijdrage kon leveren en echt kon meewerken, zorgde ervoor dat ik me al heel snel trots voelde. Het waren ook mijn ideeën die in het rapport naar de Tweede Kamer werden gestuurd. Dat vond ik wel heel cool.
We hebben oog voor de maatschappij en voor waar jij energie van krijgt.
Maatschappelijke bijdragen met GOGLA
Een project waar ik aan werk en erg trots op ben, is GOGLA. GOGLA staat voor Global Off-Grid Lighting Association. Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor alle off-grid producenten en leveranciers. Kort samengevat zijn dat bedrijven die elektronische apparaten leveren die zonder stopcontact werken. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van zonnepanelen. Dit is enorm waardevol voor plekken waar het elektriciteitsnet niet sterk is . Denk bijvoorbeeld aan lezen in het donker, het koelen van eten of het gebruik van een ventilator. Al deze activiteiten kunnen worden ondersteund door zonne-energie. De sector heeft zichzelf als onderdeel van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als doel gesteld om één miljard mensen wereldwijd van stroom te voorzien. Twee keer per jaar rapporteren ongeveer honderd organisaties wereldwijd welke off-grid producten ze in welk land hebben verkocht en vermelden hierbij ook de specificaties van de producten. Op basis van deze informatie, berekenen wij het marktaandeel van de bedrijven en de impact die GOGLA op de wereld heeft.
Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de wereld, GOGLA is zo’n project waarmee ik dat echt kan doen.
Waar ik startte als data-analist, groeide ik door naar architect van het systeem en ben ik langzaam doorgegroeid tot projectleider van het team dat dit platform heeft ontwikkeld en nu volledig beheert. Voor alle plekken op de wereld waar elektriciteit geen garantie is, biedt dit project enorm veel waarde.
Zo schatten we hoeveel extra uren mensen wereldwijd konden werken of naar school gingen dankzij deze producten, hoeveel ton CO2 we bespaard hebben omdat er geen diesel generatoren nodig zijn en hoeveel mensen hun eigen bedrijf konden starten dankzij deze technologie. Of hoeveel extra vaccins geleverd werden dankzij vriezers die vaccins goed houden, zelfs in de meest afgelegen gebieden. Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de wereld, GOGLA is een project waarmee ik dat echt kan doen.
Eigen initiatief loont
Als consultant wordt je waarde vaak gelijkgesteld aan het aantal uren dat je werkt. Dat is zonde, want je kunt zoveel meer toevoegen dan alleen maar tijd. Daarom besloot ik om samen met een aantal collega’s te kijken naar de mogelijkheden van digitale producten en applicaties binnen ons vakgebied. We begonnen met een klein team van drie man. Inmiddels werken we met 25 collega’s aan diverse digitale producten. Hoewel deze producten uiteenlopen, delen ze allemaal een gemeenschappelijke basis: ze zijn technisch van aard. Ze verwerken data, voeren analyses uit en leveren vervolgens bruikbare inzichten op die ingezet kunnen worden in verschillende domeinen zoals de zorg en de energietransitie.
Toen we dit idee hadden, kregen we de kans om het verder te ontwikkelen.
Ruimte om te groeien
Bij Berenschot geven we onafhankelijk advies, wat betekent dat we altijd ons eigen pad volgen en niet doen wat gevraagd wordt maar wat nodig is. Buiten gebaande paden denken wordt alleen maar gestimuleerd. Dit bleek ook toen we in gesprek gingen over de mogelijkheden van digitalisering. Het maken en opschalen van digitale producten vroeg om een investering binnen Berenschot, maar ook om vertrouwen vanuit de organisatie. Daar is naar geluisterd. Nu plukken we de vruchten en werken we niet alleen op uurbasis, maar ook aan grote, schaalbare projecten. De ruimte die we hebben gekregen om dat op te zetten en het risico dat we mochten nemen onder de paraplu van Berenschot is bijzonder. Dit toont aan hoe serieus je als collega bij Berenschot wordt genomen.
Aan de andere kant is het hier heel normaal om ‘nee’ te zeggen als er een opdracht op je pad komt die niet volledig bij je past. Onze platte bedrijfscultuur speelt hierin een grote rol. Doordat we geen partners hebben, draait het veel minder om geld en meer om impact maken en het leveren van een waardevolle bijdrage. We hebben oog voor de maatschappij en voor waar jij energie van krijgt.
Bij Berenschot zijn we gedreven om impact te maken.
Impact maken
Het werk waar ik trots op ben en waarvan ik weet dat mijn collega’s er ook trots op zijn, draait niet om de projecten die het meeste geld opleveren. Het gaat om de projecten die de meeste impact maken. Dat is een kernwaarde die je in al ons werk terugziet. De mensen die hier werken doen dat om echt een verschil te maken. We werken hier omdat we een bijdrage willen leveren aan het oplossen van de problemen waar Nederland mee te maken heeft.
Het is hier daarom ook heel normaal om ‘nee’ te zeggen als er een opdracht niet volledig past.
Bij Berenschot zijn we gedreven om impact te maken. Niet alleen om te doen wat de klant vraagt, maar juist om te realiseren wat nodig is en wat we willen bereiken in de wereld. Onze focus ligt daarom ook niet voor niets op grote transities zoals in de zorg, de stikstofcrisis of de energietransitie. We willen problemen oplossen en daarna het volgende probleem aanpakken. Dat klinkt misschien logisch, toch wordt een probleem bij bedrijven snel een makkelijk verdienmodel voor consultants en dus in stand gehouden. Ik ben dus heel trots dat wij het anders doen en ik heb het gevoel dat ik daarmee de naam Berenschot eer aan doe. We helpen organisaties alleen als we denken dat we hen echt kunnen helpen.
Wil jij net als Thomas groeien bij Berenschot? Start met één van onze traineeships of bekijk onze vacatures.
Vooruitgang begint bij jou.
Wil jij net als Thomas groeien bij Berenschot?
Start met één van onze traineeships of bekijk onze vacatures.