Benchmark Formatie en kosten gemeenten | Berenschot

Benchmark

Benchmark Formatie en kosten gemeenten

Gedetailleerd inzicht krijgen in hoe uw gemeente zich in formatie en kosten verhoudt tot andere gemeenten? Doe dan mee aan de Berenschot Benchmark Formatie en kosten.

Afbeelding - Benchmark Formatie en kosten gemeenten

Gemeenten hebben momenteel hun handen vol aan veranderende takenpakketten, nieuwe wetgeving, een hogere mate van samenwerking, in- en uitbesteding van taken en toenemende automatisering. Daardoor ontstaan met regelmaat vragen over de formatieve inzet. Voor welke taken passen formatie en kosten bij uw gemeentelijke kenmerken en opgaven en waar is dit minder of niet het geval? Onze benchmark helpt u deze vragen te beantwoorden en ook om vooruit te kijken.

 

Resultaat

De Benchmark Formatie en kosten gemeenten biedt u:

  • op gedetailleerd niveau inzicht in de uitvoeringskosten en formatie op alle taken van uw gemeente. In totaal betreft dit 226 taken verdeeld over het primair proces en de overhead – uniek in Nederland.
  • duiding van de uitkomsten van uw gemeente door formatie en kosten in verband te brengen met zorgvuldig gekozen werklastbepalende kenmerken van uw gemeente. Zo ziet u precies waar het verschil in zit en kunt u gericht sturen in lijn met uw unieke kenmerken.
  • uitvoerig validatieproces over meerdere rondes, resulterend in breed gedragen uitkomsten. Zo voorkomt u dat het gesprek achteraf gaat over de correctheid van de cijfers in plaats van de betekenis van de uitkomsten.

 

Werkwijze

Benchmark Formatie en kosten gemeenten

Het benchmarkproces bestaat globaal uit drie stappen:

Data verzamelen en toedelen

Samen met u delen we uw formatie en relevante kosten toe aan onze generieke benchmarkindeling. Zo bent u ervan verzekerd dat de vergelijking goed en zuiver is. Daarnaast brengen we werklastindicatoren in kaart om uw formatie en kosten beter te kunnen duiden. Zodra we alle gegevens verzameld hebben, verwerken wij deze in onze database en ons dashboard en vergelijken ze met die van referentiegemeenten. Dankzij regelmatige updates van meer dan 330 gemeenten, kunnen we voor uw gemeente altijd een referentiegroep op maat samenstellen, gebaseerd op actuele cijfers.

Checken en valideren

Na een check op de eerste resultaten koppelen wij de uitzoekpunten terug aan de betrokkenen. Zodra we hun antwoorden hebben verwerkt voeren we een validatiegesprek om de invoer van alle gegevens te valideren en te duiden. Dit is essentieel voor herkenbaarheid van de cijfers en draagvlak voor de uitkomsten.

Rapportage en presentatie

Tot slot ontvangt u een dashboard en de benchmarksamenvatting. In het dashboard kiest u zelf op welk detailniveau u de uitkomsten van uw gemeente wilt bekijken. Helemaal inzoomen op taakniveau of juist volledig uitzoomen om op hoofdlijnen het samenspel tussen uitvoeringskosten en formatie te zien. De benchmarksamenvatting bevat de hoofdbevindingen van het onderzoek plus eventuele aandachtspunten voor uw organisatie. Ter afronding presenteren wij de benchmarkresultaten aan uw gemeente. Hierbij is er alle gelegenheid om vragen te stellen.

Onze meerwaarde

Waarom Berenschot?

Complete stuurinformatie rekening houdend met uw situatie: De enige benchmark die u op gedetailleerd niveau inzicht geeft in de uitvoeringskosten en formatie van alle taken van uw gemeente. In totaal betreft dit 226 taken verdeeld over het primair proces en de overhead. Deze worden per taak gerelateerd aan zorgvuldig gekozen werklastbepalende kenmerken en indicatoren van uw gemeente. Zo krijgt u precies inzicht waar het verschil zit en bent u in positie om gericht te sturen in lijn met uw unieke kenmerken en ambities.

De grootste database van Nederland: Met meer dan 330 gemeenten die op regelmatige basis hun cijfers actualiseren, kunnen we voor u altijd een referentiegroep op maat samenstellen passend bij uw gemeente.

Zuivere vergelijking: De Berenschot benchmark is de best gevalideerde gemeentebenchmark van Nederland. Onze adviseurs verdiepen zich in uw materie om een zuivere vergelijking te garanderen. We maken hierbij gebruik van meerdere validatierondes, resulterend in uitkomsten die breed gedragen zijn in uw organisatie. Daarmee beschikt Berenschot niet alleen over de grootste, maar ook over de meest betrouwbare database.

Bewezen trackrecord in benchmarking: Berenschot voert in meer dan veertig sectoren normbepalende benchmarks uit. Voor gemeenten doen we dit al sinds 2001, met continue aandacht voor verbetering van het instrument in samenspraak met gemeenten. Daarmee beschikt Berenschot niet alleen over de grootste, maar ook over de meest betrouwbare database.

Tevredenheid van deelnemers: Benchmarkdeelnemers zijn tevreden over onze dienstverlening. Ze waarderen dat de benchmark de juiste zaken in kaart brengt en dat de rapportages overzichtelijk en bruikbaar zijn als peilstok of als referentiemateriaal om intern met elkaar het gesprek aan te gaan. Ook de dienstverlening en onze prijs-kwaliteitverhouding worden als ‘zeer goed’ beoordeeld. Alle deelnemers geven aan de benchmark aan te bevelen aan collega-gemeenten en melden zich met regelmaat aan om opnieuw deel te nemen aan de benchmark.

Investering

Wat betaalt u voor deze benchmark?

De investering voor deze benchmark is afhankelijk van de omvang van uw organisatie, de ondersteuningsgraad, het aantal te voeren gesprekken van Berenschot en de keuze om uw hele organisatie te benchmarken of alleen de overhead/het primair proces. Zie onderstaande prijsindicaties. Benieuwd naar de prijsindicaties voor ambtelijke fusies? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

Schrijf u in voor deze benchmark

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag