Talentscan legt kwaliteit bloot | Berenschot blog

ROC studenten krijgen Talent Scan bij Berenschot

Blog

Deel deze blogpost

Datum

17 december 2020

Leestijd

1 minuut

Op 16 april en straks weer op 28 mei, ontvangt Berenschot in totaal 24 studenten van het ROC Midden Nederland. De studenten worden een dag lang begeleid en geobserveerd door een adviseur en deden een mini assessment (de Talent Scan). Door te weten waar hun kracht ligt maken de jongeren een grotere kans op de arbeidsmarkt.

De kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven haalt meer dan eens de krantenkoppen: Jongeren die vastlopen binnen het volgen van een opleiding stromen steeds vaker zonder diploma uit naar een tijdelijke baan bij de plaatselijke supermarkt of hovenier. Daar worden ze goed betaald, krijgen soms zelfs leidinggevende taken maar als ze dan de 18 of 19 jaar worden dan is er geen plek meer voor ze.  Daarna is het moeilijk om aan werk te komen zonder diploma. Daar tegenover hebben steeds meer bedrijven een tekort aan gemotiveerd, gediplomeerd en praktisch inzetbaar personeel. Het ROC Midden NL denkt dat deze kloof te overbruggen is met goede training en een uitgebreide kennismaking tussen jongeren en het lokale bedrijfsleven. Daarmee bevordert het ROC ook de instroom op andere opleidingen.

De jongeren die deelnemen aan dit programma zijn om allerlei verschillende redenen tussentijds gestopt met hun mbo-opleiding en dreigen uit te vallen op school. Door deel te nemen aan workshops bij vooraanstaande organisaties krijgen zij steeds meer inzicht in hun eigen kracht en worden zij gestimuleerd om in actie te komen. Berenschot zet zich niet alleen in om jaarlijks 24 studenten een talentverkenning te laten doen maar denkt ook mee aan de inhoud en het netwerk van het algehele programma.

Tijdens de Talent Scan bij Berenschot krijgen de jongeren gesprekken met een adviseur, maken zij persoonlijkheidstests en nemen zij deel aan een groepsopdracht. Het doel is om hen door middel van een mini assessments meer zelfvertrouwen en zelfkennis te geven, zodat zij vol goede moed de volgende stap kunnen zetten. Als zij weten waar hun kwaliteiten liggen, zijn zij beter in staat om goede keuzes te maken in hun loopbaan. Dit is te zien in de resultaten van 2019. Het heroriënterings-programma liet een doorstroom zien van maar liefst 92% in 2019

Dit jaar leek Corona roet in het eten te gooien van dit waardevolle talentprogramma voor het Beroepsonderwijs. Maar Berenschot is nou eenmaal dol op organiseren en besloot het gehele programma te digitaliseren. Het koste wat werk aan de voorkant maar het resultaat was er zeker.

Niet alleen voor de studenten is de Talent Scan een waardevolle ervaring. Voor de adviseurs die de workshops begeleiden is het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van juist deze groep vaak wat kwetsbare jongeren!  Het geeft de student direct perspectief en inzicht en onze adviseurs ervaren daar ook de kracht van maatschappelijk empowerment.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief