Cyber Security Awareness haven Amsterdam | Berenschot cases

Cyber Security Awareness bijeenkomst havengebied Amsterdam

Case
Cyber Security Awareness bijeenkomst havengebied Amsterdam

Deel deze case

Datum

20 juni 2018

Opdrachtgever

Havenbedrijf Amsterdam

Op woensdagmiddag 20 juni 2018 vond de Cyber Security Awareness bijeenkomst voor het havengebied Amsterdam plaats. Marleen van de Kerkhof, havenmeester van Amsterdam en tevens Rijkshavenmeester IJmond en Directeur Centraal Nautisch Beheer, opende de bijeenkomst in het Havengebouw Amsterdam. Deze bijeenkomst is onderdeel van het grote Programma Cyber Security, geïnitieerd door het Havenbedrijf Amsterdam N.V., waarin er gestreefd wordt naar het weerbaar maken en houden van het havengebied Amsterdam.

Cyberrisico’s maritieme keten

Deze bijeenkomst is georganiseerd door het Havenbedrijf Amsterdam in samenwerking met Berenschot, met als doel om samen met de betrokken ketenpartners uit het havengebied Amsterdam stil te staan bij de cyberrisico’s in de maritieme keten, de acties die al worden ondernomen om het havengebied weerbaar te maken tegen cyberincidenten en de deelnemers aan de bijeenkomst met elkaar het gesprek aan te laten gaan over hun rol(verdeling) in de aanpak van een eventuele cybercrisis in het Amsterdams havengebied.

Na de opening door de havenmeester en een toelichting op het Programma Cyber Security verzorgde Vincent Ossewaarde (Fortytwo security) een zeer pakkende presentatie (‘Playing wargames with real boats’) over de cyberrisico’s (zoals het hacken van boten) waar een havengebied als Amsterdam mee te maken kan krijgen. Sandor de Coninck (Directeur chief technology officer & chief information security officer Rijkswaterstaat) gaf een interessante inkijk in de cybersecurity-organisatie van Rijkwaterstaat en de sluis bij IJmuiden.

Vervolgens zijn de deelnemers onder begeleiding van Berenschot aan de slag gegaan met een scenario waarin het havengebied Amsterdam slachtoffer is geworden van een cyberaanval om met elkaar te onderzoeken wie in dat scenario welke rol neemt, wie welke acties onderneemt en met wie zij daarvoor moeten samenwerken.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?