Kosten woning aardgasvrij maken woningbezitter | Berenschot cases

Woning aardgasvrij maken kost woningbezitter ruim € 20.000

Case
Woning aardgasvrij maken kost woningbezitter ruim € 20.000

Deel deze case

Datum

01 juli 2018

Opdrachtgever

Vereniging Eigen Huis

In het kader van het verduurzamen van woningen is ‘van het gas los’ inmiddels een veelgehoord adagium. Om huiseigenaren een beter idee te geven van wat de energietransitie voor hen betekent, vroeg Vereniging Eigen Huis aan Berenschot de kosten te berekenen voor het aardgasvrij maken van een woning. Uitgaande van het volledig elektrificeren van de warmtevraag in de woning, komt dit neer op ruim € 20.000 per woning.

Gasloos wonen

Aanleiding voor het verzoek van Vereniging Eigen Huis waren de praktische zorgen van hun leden over gasloos wonen. Wat zijn slimme keuzes, wie kan hen daarover adviseren en hoe moeten de maatregelen gefinancierd worden? Voor de berekening zette Berenschot de kosten per woningtype en per energielabel op een rij. In het Eigen Huis Magazine van juni 2018 zijn de uitkomsten van dit onderzoek uitgebreid toegelicht.

“Belangrijke noot is dat op verzoek van Vereniging Eigen Huis van het gas af het uitgangspunt is geweest bij onze berekeningen. Met andere woorden, een all-electric warmtepomp in combinatie met andere maatregelen, zoals isolatie, vloerverwarming, radiatoren voor lagetemperatuurverwarming en zonnepanelen”, vertelt Michiel van Werven, managing consultant bij Berenschot. “Uit andere scenariostudies blijkt dat de hybride warmtepomp, die deels op (aard)gas werkt, een belangrijke kosteneffectieve enabler is voor het in gang zetten van de warmtetransitie. Bovendien kunnen groen gas en op langere termijn ook (groene) waterstof een belangrijke rol vervullen in de warmtetransitie. Die ontwikkelingen en opties zijn niet meegenomen in deze berekeningen.“

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?