Dit is het salaris van manager GGZ | Berenschot nieuws

Brigitte heeft als manager GGZ een waslijst aan taken. Is haar salaris te karig?

Nieuws
Brigitte heeft als manager GGZ een waslijst aan taken. Is haar salaris te karig?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

07 februari 2018

Leestijd

1 minuut

Als Brigitte kijkt naar haar waslijst aan taken, vindt zij haar salaris een beetje karig. Vinden de salarisexperts ook dat ze meer zou moeten verdienen?

Brigitte (57) werkt nu bijna tien jaar als ‘manager algemene zaken’ in de geestelijke gezondheidszorg, bij een instelling waar kinderen en jeugd worden geholpen met psychische problemen.

Brigitte is verantwoordelijk voor de productie en financiën van twee behandellocaties. Zij neemt personeel aan en regelt ‘allerlei facilitaire zaken’. Zij is eindverantwoordelijk voor een budget van 3 miljoen euro per jaar en geeft leiding aan omgerekend dertig voltijdmedewerkers, van wie de meeste hooggeschoold zijn.

Haar salaris is 4.300 euro bruto per maand (36 uur). Zij krijgt pensioen, een eindejaarsuitkering en een telefoon en laptop van de zaak. Is dat genoeg?

Periodieke verhoging

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: ‘De inschaling van jouw salaris volgens de CAO GGZ is redelijk strak bepaald en dat geldt nog meer voor de beloning die gekoppeld is aan de salarisschalen. Omgerekend ligt jouw vaste primaire beloning rond de 60.000 euro bruto op jaarbasis. Dit bedrag is inderdaad wat aan de lage kant gezien de taken en verantwoordelijkheden die je beschrijft.

Dit komt deels door de sector waarin jij werkt: de zorg. Er zijn andere sectoren waarin de beloning voor een vergelijkbare functie zeker hoger ligt. Zo zou bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening de beloning voor een vergelijkbare functie rond de 10.000 à 15.000 euro op jaarbasis hoger kunnen liggen. De keuze voor een baan in de zorgsector wordt daarom vaak ook niet genomen vanuit een financieel gedreven motivatie, maar vanuit een sociale motivatie.

Vanwege de verbondenheid aan de CAO GGZ is het onwaarschijnlijk dat je de hiervoor genoemde bedragen uit de sector zakelijke dienstverlening gaat ontvangen. Er zijn wel een paar stappen die je kunt zetten om jouw huidige salaris te verhogen.

Naast de jaarlijkse mogelijkheid tot salarisverhoging bij een voldoende beoordeling op basis van het door cao-partijen vastgestelde beoordelingssysteem, schrijft de cao de mogelijkheid voor om meer periodieke verhogingen toe te kennen op basis van het beoordelingssysteem. Als je nog niet aan het einde van je salarisschaal zit, adviseer ik je om met je leidinggevende in gesprek te gaan om te bespreken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Je kunt daarnaast informatie opvragen over de achtergrond van de indeling in de salarisschaal waarin je zit. Op basis van de salarisindicatie die je noemt, schat ik in dat je momenteel in FWG 65 of 70 zit. Je kunt onderzoeken of er eventueel een mogelijkheid is om in een hogere functieschaal te worden ingedeeld. Zijn er eventueel recente wijzigingen geweest in de functie-inhoud die mogelijk aanleiding geven tot een herindeling?

Succes!'

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief