Het salaris van accountmanager | Berenschot nieuws

Het salaris van accountmanager blijft onveranderd, klopt dat wel?

Nieuws
Het salaris van accountmanager blijft onveranderd, klopt dat wel?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

03 maart 2018

Leestijd

2 minuten

Accountmanager Kim (30) verdient al jaren hetzelfde, terwijl ze naar eigen zeggen in niveau gegroeid is en ook meer verantwoordelijkheden heeft gekregen. Wat vinden de experts van haar salaris?

De krapte op de arbeidsmarkt heeft ook accountmanager Kim aan het denken gezet. Zij heeft zich opgewerkt bij een kleine landbouworganisatie, waar zij inkoop, verkoop, voorraadbeheer en klantbezoeken doet.

Ze werkt er nu ruim vijf jaar, maar haar laatste salarisverhoging is alweer een paar jaar geleden. In de tussentijd is de mbo-afgestudeerde Kim met cursussen en opleidingen naar eigen zeggen gegroeid naar hbo-niveau. Ook haar verantwoordelijkheden zijn toegenomen.

‘Ik vraag mij af of ik niet meer zou moeten verdienen dan 2.800 euro plus 150 euro bonus per maand’, schrijft Kim. ‘In de sector waarin ik werk is een tekort aan personeel, waardoor overstappen ook eenvoudig is.’

Subjectieve factoren

Maud Schaapveld, voormalig consultant Berenschot: ‘De functietitel accountmanager komen we met veel verschillende invullingen tegen. De salarissen behorende bij deze functie lopen zodoende ook behoorlijk uiteen. Een aantal elementen is hierop van invloed. Bijvoorbeeld de hoogte van de omzetdoelstellingen, of u verantwoordelijk bent voor de commerciële plannen en het belang van de producten of diensten voor de organisatie. De uiteenlopende salarissen variëren voor de wat lichtere accountmanagers rond de 3.000 en 3.500 euro per maand en voor de zwaardere accountmanagers kan dit wel oplopen tot zo’n 5.500 euro per maand.

‘Naast bovengenoemde punten is uiteraard ook de sector waarin u werkzaam bent van invloed op de hoogte van uw salaris. Voor salesfuncties is het daarnaast heel gebruikelijk om een variabele beloning te ontvangen. Vaak is dat gekoppeld aan een target. U meldt dat dit ook op jou van toepassing is.

‘U zegt daarnaast dat uw vraag deels afkomstig is uit de ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt, via diverse trainingen. Belangrijk om u te realiseren is dat een functie niet per definitie(een definitie is een beschrijving van iets) meer waard wordt wanneer de functiehouder meer kan. U geeft echter aan dat de inhoud van uw functie mee is gegroeid. Wanneer uw nieuwe verantwoordelijkheden op een hoger niveau liggen dan voorheen is het begrijpelijk dat u om een salarisverhoging vraagt..

‘In het licht van enerzijds wat we zien in de markt en anderzijds de toegenomen verantwoordelijkheden in de functie, lijkt uw salaris inderdaad wat aan de lage kant. Ik adviseer u om met uw leidinggevende in gesprek te gaan om te vragen naar de mogelijkheden die er zijn. Wanneer er geen ruimte is om uw vaste salaris te verhogen, kan u zich wellicht richten op een hogere variabele beloning gekoppeld aan een (hoger) target.

‘Indien u serieus een overstap overweegt naar een andere werkgever waar het salaris eventueel hoger ligt, adviseer ik u om naast de hoogte van het vaste salaris ook goed na te denken over andere elementen die belangrijk zijn in een baan, vooral de subjectieve factoren zoals de cultuur en de (werk)sfeer van een bedrijf.’

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief