Het salaris van marketingmedewerker | Berenschot nieuws

Marketing medewerker: wat is een passend salaris?

Nieuws
Marketing medewerker: wat is een passend salaris?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

11 maart 2018

Leestijd

1 minuut

Fien is verantwoordelijk voor zo'n beetje alle visuele reclame-uitingen van het bedrijf. Ze werkt 40 uur per week en verdient 2.250 euro bruto. 'Ik ben benieuwd naar een professionele blik hierop.'

Fiens salaris lijkt uit de lucht gegrepen. De 25-jarige marketingmedewerker vindt het te laag, maar kan nergens controleren of dat gevoel klopt. Haar werkgever, een verkoper van terrasoverkappingen en schuifwanden, heeft geen cao en geen aparte personeelsafdeling. En omdat 'marketing' een vergaarbak is van verschillende functies, heeft kijken naar vacatures bij andere bedrijven weinig nut.

Fien is verantwoordelijk voor zo'n beetje alle visuele reclame-uitingen van het bedrijf: televisiereclames, brochures, foto's, showroominformatie en de website. Vorig jaar heeft zij een salarisverhoging gekregen van 250 euro. Ze verdient nu 2.250 euro bruto per maand, plus een bruto reiskostenvergoeding van 160 euro. Fien vindt dat te weinig, maar haar baas zegt dat haar salaris normaal is. 'Ik ben benieuwd naar een professionele blik hierop.'

Roxane Vercauteren, voormalig Berenschot-adviseur

Marketingwerk bestaat in vele soorten en maten, van uitvoerend tot strategisch, met de meest uiteenlopende verdiensten. Uit je vraag maak ik op dat jouw werkzaamheden met name operationeel (soms tactisch) zijn. Als startend marketingmedewerker met dit aandachtsgebied heb jij een prima salaris. Natuurlijk zijn er altijd uitschieters, maar als ik jouw salaris vergelijk met marketingfuncties bij andere retailbedrijven, dan zitten die ook rond de 2.000 euro qua startsalaris.

Gezien je werkzaamheden ben je druk met de marketinguitingen van de organisatie. Je bedenkt hoe de organisatie naar de klanten communiceert en ontwikkelt zelf de marketinguitingen. Ik kan me voorstellen dat je veel input levert, maar dat dit in lijn dient te zijn met eerder opgestelde jaarplannen en de huisstijl. Je hebt dus veel bewegingsvrijheid, maar wel binnen globale kaders. Voor deze verantwoordelijkheden, zonder veel strategische taken, vind ik je salaris passend. Ook de verhoging die je afgelopen jaar hebt gehad van 12,5 procent is mooi.

Verder zeg je dat je een reisvergoeding van 160 euro per maand ontvangt. Helaas ligt dit bedrag ver onder de daadwerkelijke kosten die je maakt. Werkgevers zijn echter niet verplicht om reiskosten te vergoeden. Dit is een aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarde die zij kunnen opnemen in een arbeidsovereenkomst. Je werkgever kan voor woon-werkverkeer 0,19 euro per kilometer belastingvrij geven. Voor auto’s geldt een gemiddelde regeling van 0,19 euro per kilometer vanaf 10 tot 50 kilometer enkele reis. Maar werkgevers zetten steeds meer bewust in op het tegengaan van milieuvervuiling. Hierdoor wordt het ov vaak volledig vergoed. Je kunt hierover het gesprek aangaan met je werkgever, maar wees je bewust dat de werkgever kan bepalen wat de maximale vergoeding is.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief