Veel bedrijven hebben momenteel te lijden onder de maatregelen die het kabinet heeft genomen om het coronavirus te bedwingen, andere bedrijven raken juist overbelast.
Economische steunmaatregelen, zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO), helpen ondernemers voorlopig vooruit. Om bedrijven inzicht te geven in de effecten van de crisis op korte, middellange en lange termijn, analyseerde Berenschot een drietal scenario’s (pdf, 953 kB).
Strakke regie
De huidige onzekere periode vraagt het uiterste van organisaties. De eerste prioriteit is uiteraard de gezondheid en veiligheid van medewerkers, klanten, leveranciers en andere stakeholders. Daarnaast dienen zij hun operatie draaiende houden in een situatie die elke dag kan veranderen. “Dit vraagt om strakke regie en crisismanagement, zeer frequente beoordeling van de situatie en het nemen van passende maatregelen”, stelt Paul Pietersma, voormalig managing director bij Berenschot. “En op het moment dat er aan deze crisis een einde komt, moeten organisaties ook weer sterk staan.”
Drie scenario's
Om de effecten van de crisis op bedrijven, hun financiële positie en medewerkers, in kaart te brengen, analyseerde Berenschot een drietal scenario’s, afhankelijk van hoe lang herstel van de normale situatie op zich laat wachten. Ook de voorspellingen van het CPB aangaande de economische groei voor 2020 en 2021 en de werkloosheid voor 2021 worden in deze analyse meegenomen. “Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de gevolgen voor bedrijven en de samenleving. Met deze analyse willen we bedrijven inzicht geven in wat hen te wachten staan en hen handvatten bieden de crisis goed te doorstaan”, aldus Pietersma.
Download scenarioanalyse
Benieuwd welke gevolgen de crisis op korte en langere termijn kan hebben voor uw bedrijfsvoering? Download dan de scenarioanalyse (pdf, 953 kB).