Begin maart presenteerde de Europese Commissie de wet op de Green Deal, die de EU moet transformeren in een klimaatneutrale, circulaire en grondstofefficiënte Unie, zodat Europa concurrerend blijft. In deze fase van besluitvorming staat nog weinig vast, maar de Green Deal zal zonder meer grote invloed hebben.
Om bedrijven en decentrale overheden inzicht te geven in de consequenties, publiceert Berenschot voor beide groepen afzonderlijk een thematische analyse.
Onderneem actie
Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord al veel plannen opgenomen die raken aan de Green Deal. Ondanks de overeenstemming op sommige onderwerpen, bestaan er wel degelijk meningsverschillen tussen Nederland en Brussel over waar de kansen liggen. “Om verrassingen te voorkomen, is het voor Nederlandse bedrijven en decentrale overheden cruciaal om mee te praten over het beleid in Brussel”, aldus Tim Masselink en Annelien Zaal, adviseurs bij Berenschot en opstellers van de analyse.
“De ambities van de Green Deal bepalen namelijk hoe de markt er de komende twintig jaar uit gaat zien en maken duidelijk hoe het Europese klimaatbeleid – en daarmee ook het klimaatbeleid van lidstaten – op de lange termijn wordt ingekleurd.” Tegelijkertijd liggen alle voorgenomen beleidsmaatregelen nog open: daarom is het essentieel om nu actie te ondernemen en het besluitvormingsproces in Brussel te beïnvloeden.
Kansen
De Green Deal biedt volgens Masselink en Zaal volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en decentrale overheden. Wel dienen rekeningrijden en CO2-belasting voor de industrie direct prioriteit te krijgen. Omdat de relevantie van de thema’s binnen de Green Deal per bedrijf, gemeente en provincie zal verschillen, maakte Berenschot voor zowel bedrijfsleven als decentrale overheden een analyse van de belangrijkste onderwerpen.
Download analyses
Benieuwd naar de inhoud en consequenties van de Green Deal voor uw bedrijf, gemeente of provincie?