Forecasting Europe 2021 | Berenschot nieuws

Forecasting Europe 2021

Nieuws
Forecasting Europe 2021

Deel dit nieuwsartikel

Datum

11 december 2020

Leestijd

1 minuut

Het jaar 2020 is zonder meer een bewogen jaar geweest voor Europa vanwege de Green Deal, corona en de Brexit. En 2021 zal ongetwijfeld niet minder turbulent verlopen. Wat komend jaar op het Europese toneel wordt afgesproken, zal zonder meer ook impact hebben op Nederland.

Wederom turbulent jaar voor de EU

Het jaar 2020 is zonder meer een bewogen jaar geweest voor Europa vanwege de Green Deal, corona en de Brexit. En 2021 zal – afgaand op de gesprekken die onze Berenschot collega’s met EU-experts Louis Meuleman (EIR), Ronnie Belmans (KU Leuven), Pieter Hasekamp (CPB), Ellen Nauta-van Moorsel (Comité van de Regio’s) en Christiaan Nelisse (Clingendael) hebben gevoerd – ongetwijfeld niet minder turbulent verlopen. Wat komend jaar op het Europese toneel wordt afgesproken, zal zonder meer ook impact hebben op Nederland. De gesprekken zijn gebundeld in het artikel ‘Forecasting Europe 2021’.

Tijdens onze vooruitblik op 2021 is ingegaan op vijf thema’s. Deze zijn variërend van actuele issues rond de Europese Green Deal en de rol van de rijksoverheid tot de impact van corona op zorg en economie, en van kansen voor samenwerking voor de decentrale overheid tot de implicaties van een deal en/of no deal. Duidelijk is dat in 2021 voorstellen voor wijzigingen van wet- en regelgeving centraal zullen staan. Daarnaast wordt het volgend jaar spannend of de ingezette (lichte) vorm van verdere Europese integratie en samenwerking zich (ook in de regio) doorzet. Tenslotte gaat ook de Brexit (deal or no deal) impact hebben op de interne markt en dit alles tijdens een jaar waar de zetels in de Tweede Kamer herverdeeld gaan worden.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief