Het effecten van coronacrisis europa | Berenschot nieuws

Europa en corona: waar staan we?

Nieuws
Europa en corona: waar staan we?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

14 juni 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa hebben de Europese lidstaten ieder hun eigen maatregelen genomen om burgers te beschermen. Wij analyseerden de Europese en nationale ontwikkelingen en noteerden de acties en discussies in de belangrijkste EU-landen.

De aanpak binnen landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, België en Kroatië vertoont veel overkomsten: de grenzen gingen dicht, en er kwam een (intelligente) lockdown. Het vrije reizen binnen Schengenlanden werd tijdelijk opgeschort. De afgelopen weken richt de blik van de lidstaten zich langzaam weer op de toekomst. Lockdowns worden voorzichtig afgeschaald, en met zowel nationale als Europese maatregelen wordt gewerkt aan maatschappelijk en economisch herstel.

In hun analyse gaan de Berenschot-consultants onder meer in op de gevolgen van de coronacrisis voor bijvoorbeeld de mobiliteit en ruimtelijke inrichting van steden, de automotive- en luchtvaartsector, mondiale productieketens, de financiële markt en de reisbranche. “De maatregelen en de timing ervan lopen sterk uiteen, wat kan leiden tot ongewenste situaties in buurlanden. Vandaar dat de Europese Commissie momenteel werkt aan een plan om het geleidelijk afbouwen van de coronamaatregelen in de EU te coördineren”, zegt Robert Wester.

Meer weten over de Europese stand van zaken rond de corona-aanpak? Download dan het artikel met de analyse (pdf, 1 MB).

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief