Advies optimale inzet zorgverleners | Berenschot nieuws

Concrete handvatten voor optimale inzet zorgverleners

Nieuws
zorgprofessionals overleggen over de optimale inzet van zorgverleners

Deel dit nieuwsartikel

Datum

07 april 2022

Leestijd

1 minuut

Zorgprofessionals gaan al twee jaar voorop in de strijd tegen COVID-19 en leveren dagelijks fysiek en mentaal zware inspanningen.

Om in deze context te zorgen voor voldoende personele capaciteit, bracht de ‘Taskforce Ondersteuning optimale inzet zorgverleners’ eind januari 2022 advies uit met onder meer acht maatregelen voor de korte termijn. In opdracht van de taskforce analyseerde Berenschot acht praktijkvoorbeelden, wat resulteerde in een overzicht van de belangrijkste geleerde lessen en een toolbox om verandering in organisaties teweeg te brengen.

Geen duurzame verandering

De taskforce, ingesteld door het vorige kabinet als onderdeel van het herijken van de COVID-strategie, kreeg de vraag concrete maatregelen te identificeren voor de korte, middellange en langere termijn, die bijdragen aan een grotere beschikbaarheid van zorgprofessionals of aan minder vraag naar zorgprofessionals. Hoewel COVID-19 weliswaar diende als drijfveer of katalysator, leidde dit uiteindelijk niet tot duurzame verandering. “Succesvolle praktijkvoorbeelden bleken vaak het resultaat van een unieke combinatie van omstandigheden, personen en genomen stappen, die zich niet zomaar laat kopiëren”, verklaren Esther van der Mark en Frederiek Bosman, adviseurs bij Berenschot.

Concrete tips

Op basis van acht praktijkvoorbeelden bracht Berenschot de aanpak en de geleerde lessen in kaart, met bijzondere aandacht voor de impact op de zorgprofessional. Daarbij lag de focus (in opdracht van de taskforce) op bekwaam is bevoegd, combibanen, regionaal werkgeverschap en de inzet van zorgondersteuners in bestaande teams. Van der Mark: “Op basis hiervan hebben we een advies geformuleerd over de optimale inzet van zorgverleners. Naast een samenvatting van de geleerde lessen bevat dit concrete tips voor zorgorganisaties over hoe zij deze lessen ook daadwerkelijk zelf kunnen toepassen.”

Deze week stuurt de taskforce hierover een brief naar de Tweede Kamer. Doel is bij te dragen aan de langetermijnstrategie zorg en COVID die door het kabinet wordt opgesteld.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief