Berenschot lanceert integriteitsgame | Berenschot nieuws

Berenschot lanceert integriteitsgame voor gemeenten

Nieuws
Twee beleidsmedewerkers spelen integriteitsgame op tablet

Deel dit nieuwsartikel

Datum

10 februari 2022

Leestijd

1 minuut

Als beleidsmedewerker cultuur te gast op de feestelijke opening van het plaatselijke theater, een beschonken medewerker in een café waar hij ook toezicht op houdt, een secretaresse die de grenzen van haar loyaliteit bereikt.

Zo maar wat voorbeelden waarbij integriteit in het lokale bestuur op de proef gesteld wordt. Om gemeenteambtenaren laagdrempelig het gesprek over dilemma’s te laten aangaan, ontwikkelde Berenschot de integriteitsgame.

Online training

Bewust is gekozen voor een online training voor alle gemeenteambtenaren. “Doel is integriteit op een eigentijdse, toegankelijke en aansprekende manier op de agenda te zetten”, verklaart Laurens Vellekoop, managing consultant bij Berenschot. “Daarnaast willen we met deze serious game gemeenten inzicht bieden in het integriteitsprofiel van hun organisatie en bij elke medewerker het bewustzijn van integriteit verhogen.”

Diverse werksituaties

Tijdens de game worden ambtenaren in werksituaties voor dilemma’s gesteld waarin ze keuzes moeten maken. Berenschot ontwikkelde acht modules, gericht op verschillende functies: van leidinggevende tot beleidsmedewerker en van frontofficemedewerker tot jeugdzorgconsulent. “Want elke ambtenaar wordt geconfronteerd met dilemma’s en integriteitsvraagstukken, deze verschillen echter van geval tot geval”, aldus Vellekoop. Ook zijn deze vraagstukken in de loop der tijd veranderd. Vellekoop: “In de game wordt daarom nadrukkelijk aandacht besteed aan meer actuele vraagstukken als het integer participeren in netwerken, gedrag in privétijd en (on)gewenst gedrag.”

Verdiepend gesprek

Na het spelen van de game kunnen de teams als geheel de ervaringen nabespreken om te ontdekken hoe ze erin staan en welke lijn ze willen aanhouden bij dergelijke dilemma’s”, zegt Vellekoop. Veel mensen handelen op basis van hun eigen onderbuikgevoel. Het gaat erom te werken aan een gezamenlijk onderbuikgevoel. Dit doe je door middel van uitwisseling. “Ook kan een gemeente op basis van de uitkomsten een agenda opstellen om de integriteit en de weerbaarheid van de organisatie te versterken.” Indien gewenst begeleidt Berenschot de groepssessies en kan voor een team een rapportage op hoofdlijnen worden opgesteld.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief