Essay Verbouwen met beleid | Berenschot nieuws

Essay Verbouwen met beleid

Nieuws
Essay Verbouwen met beleid

Deel dit nieuwsartikel

Datum

27 november 2023

Leestijd

1 minuut

Om tegemoet te komen aan ruimtelijke opgaven is een Grote Verbouwing van Nederland nodig. Aan beleidsvoornemens, geld en interbestuurlijke afspraken geen gebrek. Toch blijft de uitvoering ver achter bij de ambities. In het essay ‘Verbouwen met beleid’ stelt Berenschot-adviseur Willem Buunk samen met Jeroen Niemans (lid RLI en adviseur bij Hiemstra & de Vries) een andere aanpak voor, geïnspireerd op de Omgevingswet. Dit essay is verschenen in Binnenlands Bestuur van vrijdag 24 november 2023.

In het essay stellen de auteurs dat het beleidshuis dringend op orde gebracht moet worden. Het beleidshuis is het geheel van strategische beleidskaders en uitvoeringsinstrumenten. De Omgevingswet biedt daarvoor de juiste instrumenten: elke overheid moet een omgevingsvisie hebben en dringende advies is om die te verbinden met een beheersbaar aantal uitvoeringsprogramma’s. Nu de Omgevingswet per 1 januari in werking treedt, is dit het moment voor een goede invulling van het rijksomgevingsbeleid. De voorbereidingstijd voor een nieuwe regeerperiode biedt de unieke kans om het bouwwerk voor eigentijds omgevingsbeleid in de steigers te zetten.

Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur of via het downloaden van dit essay als pdf.

Wilt u weten hoe Berenschot overheden ondersteunt in het ontwikkelen van eigentijds omgevingsbeleid, neem dan contact op met Willem Buunk via w.buunk@berenschot.nl of 06-82085156.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief