Nieuw boek over postgroei: er is leven na de groei | Berenschot

Nieuw boek over postgroei: er is leven na de groei

Nieuws
Nieuw boek over postgroei: er is leven na de groei

Deel dit nieuwsartikel

Datum

18 oktober 2022

Leestijd

2 minuten

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland meer moet doen om de grote mondiale milieucrises, waaronder de klimaatcrisis, aan te pakken. Ook wijzen topwetenschappers erop dat het huidige groenegroeibeleid niet volstaat, omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Gelukkig is er een alternatief: postgroei.

Postgroei betekent een verschuiving van focus van kwantitatieve groei (consumptie- en bbp-groei) naar kwalitatieve groei (groei van kwaliteit van leven). Het doel is een gelukkiger Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft.

Omslag

Hoe zou Nederland deze omslag kunnen maken en hoe zou Nederland er dan in 2040 uit kunnen zien? Dat heeft Berenschotadviseur Paul Schenderling samen met 12 deskundigen uit 11 verschillende politieke partijen onderzocht. De bevindingen zijn te lezen in het boek ‘Er is leven na de groei’. Aan de hand van kleine en grote verhalen neemt het boek lezers mee naar het Nederland van 2040. Daarbij passeren vele concrete verbetervoorstellen de revue, voor de inrichting van de economie, de sociale zekerheid, de landbouw, de zorg en mobiliteit. Ook laat het boek zien wat deze veranderingen praktisch betekenen voor het dagelijkse leven van burgers.

Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is dit het eerste boek in Nederland dat concreet laat zien hoe dit kan.

Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, sociaal en realistisch. Het is bovendien een waardengedreven verhaal, dat brede groepen mensen verbindt rondom een gedeelde visie. Vandaar ook de keuze om dit boek met mensen uit 11 verschillende partijen te schrijven.

Bestellen

Bestel het boek (het liefst lokaal of rechtstreeks via de uitgever) en deel het (in de geest van het boek) met collega’s, familie of vrienden. Er is ook een e-book beschikbaar.

Boekpresentatie

De boekpresentatie vindt plaats op dinsdagavond 22 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. U kunt hier het programma van de avond bekijken en een plaats reserveren.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief