Jongeren ontdekken hun talent | Berenschot nieuws

Talent telt! Jongeren ontdekken hun talent met adviseurs van Berenschot

Nieuws
talent scan voor jongeren

Deel dit nieuwsartikel

Datum

22 april 2022

Leestijd

2 minuten

31 maart en 21 april ontving Berenschot in totaal 23 studenten van ROC Midden Nederland. De studenten werden ongeveer een dag lang begeleid en geobserveerd door een adviseur en deden een mini-assessment, de zogeheten Talentscan. Door te ontdekken waar ze goed in zijn, maken de jongeren een grotere kans op de arbeidsmarkt.

Kloof overbruggen

De kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven haalt meer dan eens de voorpagina: jongeren die vastlopen tijdens hun opleiding en steeds vaker zonder diploma uitstromen naar een tijdelijke baan bij de plaatselijke supermarkt of hovenier. Daar worden ze goed betaald, krijgen soms zelfs leidinggevende taken, maar zodra ze 18 of 19 jaar worden, is er geen plek meer voor hen. Daarna is het moeilijk om zonder diploma aan werk te komen. Tegelijkertijd kampen steeds meer bedrijven met een tekort aan gemotiveerd, gediplomeerd en praktisch inzetbaar personeel. ROC Midden Nederland wil deze kloof overbruggen met goede training en een uitgebreide kennismaking van jongeren met het lokale bedrijfsleven. Daarmee bevordert het ROC tevens de instroom op andere opleidingen.

Meer inzicht

De jongeren die deelnamen aan dit programma, zijn om uiteenlopende redenen tussentijds gestopt met hun mbo-opleiding en dreigen volledig uit te vallen op school. Door deel te nemen aan workshops bij vooraanstaande organisaties, krijgen zij steeds meer inzicht in hun eigen kracht en dat stimuleert hen om in actie te komen. Berenschot laat niet alleen jaarlijks 26 studenten een talentverkenning doen, maar denkt ook mee over de inhoud en het netwerk van het algehele programma.

Afbeelding - Talentscan ROC aan tafel

Betere loopbaankeuzes

Tijdens de Talentscan bij Berenschot spreken de jongeren met een adviseur, doen zij persoonlijkheidstests en werken ze aan een groepsopdracht. Het doel van een dergelijk mini-assessment is hun meer zelfvertrouwen en zelfkennis te geven, zodat zij vol goede moed de volgende stap zetten. Als zij weten waar hun kwaliteiten liggen, zijn ze immers beter in staat goede loopbaankeuzes te maken. Zo liet het heroriënteringsprogramma van 2021 een doorstroom zien van maar liefst 92%! Dit mede dankzij de inzet van Berenschot, dat het gehele programma heeft gedigitaliseerd waardoor het hybride in te vullen is.

Waardevol

Ook de adviseurs die de Talentscan-workshops begeleiden, vinden het fijn om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van juist deze groep vaak wat kwetsbare jongeren. Door studenten direct perspectief en inzicht te bieden, ervaren onze collega’s de kracht van maatschappelijk empowerment.

Meer weten over de maatschappelijke betrokkenheid van Berenschot? Kijk dan hier!

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief