Het lokaal bestuur heeft er veel taken bijgekregen, van jeugdzorg tot omgevingswet, waarbij veel met andere gemeenten wordt samengewerkt. In de begrotingen van gemeenten gaat steeds meer geld om en de maatschappelijke omgeving van de gemeenteraad wordt steeds complexer. Van raadsleden wordt verwacht dat ze in goed contact staan met inwoners, organisaties en bedrijven, dat ze zich goed informeren om besluiten te kunnen nemen en het college te kunnen controleren. Dat moet allemaal gebeuren naast een baan, vrijwilligerswerk, sociale activiteiten en gezin.
Hoe blijf je inhoudelijk op de hoogte, kun je de begroting doorgronden en beïnvloeden? Hoe geef je ruimte aan inwonersparticipatie en hoe krijg je grip op samenwerking? Vanwege al deze uitdagingen ondersteunen we raadsleden, fracties en gemeenteraden met praktische en doelgerichte opleidingen en trainingen. We doen dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.
Neem contact op met Harmen Binnema, senior adviseur.
Voor het opstellen van een participatie visie, verordening, werkwijze of voor het leren stellen van goede kaders bieden wij ‘leer en/of maaksessies’ met uw raad. De sessies zijn bedoeld om te leren door te doen.
Aan de hand van uw vraag gaan wij aan de slag om een sessie voor te bereiden waarin u als raad oefent, ervaart en maakt. We werken hierbij met jullie eigen casussen of verzorgen voorbeelden.
Gemeenten hebben de uitvoering van wettelijke taken en de realisatie van ambities op veel terreinen belegd bij publiekrechtelijke of privaatrechtelijke samenwerkingsverbanden in de regio.
Het is voor gemeenteraden vaak lastig om grip te krijgen (en te houden) op de financiële en bestuurlijke risico’s van die verbonden partijen. Bovendien roept regionale samenwerkingen ook vragen op over democratische legitimiteit: hoe verhoud je je als gekozen raad tot ‘de regio’?
In deze cursus leert u de motieven achter het aangaan van regionale samenwerking en de verschillende vormen die samenwerkingen kunnen aannemen. Maar, we gaan bovenal aan de slag met de rol van de raad en keuzes die u kunt maken bij de invulling van uw kaderstellende en controlerende rol: hoe doet u dat als raad, als individueel raadslid en hoe kunt u dat in samenwerking met andere gemeenten doen?
De roep om burgerparticipatie en overheidsparticipatie is groot, maar moet het nu overal en altijd of soms en goed? En hoe doe je dat dan goed. In deze cursus staan we stil bij het waarom van participatie, wat het (allemaal) is en hoe hierin als raad je weg in te vinden.
We behandelen relevante wet- en regelgeving en de handreiking ‘Aan de slag met participatie’ van de VNG. Aan de hand van theorie uit ons boek ‘Leren in participatieland’ staan we stil bij wat het is en hoe het werkt. Tenslotte behandelen we verschillende vormen en voorbeelden van participatie en gaan we in op wat je ermee kan en moet. Het programma is inhoudelijk en wordt afgewisseld met interactieve werkvormen om onderling begrip en verschillende ideeën op een luchtige wijze inzichtelijk te maken.
Tijdens de training worden deelnemers meegenomen in de beginselen van de gemeentefinanciën. Waar komt het geld van een gemeente vandaan? En waar gaat het naar toe? Ook zal worden ingegaan op de manier waarop je als gemeenteraadslid de begroting van de gemeente kunt beïnvloeden. Hierdoor krijgen de deelnemers een idee wat ze wel en niet met de gemeentebegroting kunnen.
Afhankelijk van het kennisniveau en de behoefte van de deelnemers kan de cursus worden aangepast, zodat dit zo goed mogelijk aansluit bij het publiek.