Crisisbesluitvorming in de praktijk | Berenschot Academy

Berenschot Academy

Crisisbesluitvorming in de praktijk (incompany)

Na de training weet u hoe in u in hectische omstandigheden rust kunt brengen in een crisisteam. U bent bekend met de crisisbesluitvormingsprocedure BOB en weet aan de hand hiervan structuur aan te brengen in de besluitvorming binnen uw eigen crisisteam.
Afbeelding - Crisisbesluitvorming in de praktijk (incompany)

Als zich een ernstige calamiteit voordoet, is het zaak om als crisisteam de kalmte te bewaren en te werken volgens een vaste crisisbesluitvormingsprocedure. Zo’n procedure helpt u om efficiënt en effectief feiten te verzamelen en af te wegen en vervolgens tot kwalitatief goede besluiten te komen. Deze zogeheten BOB-procedure (beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming) is inmiddels een algemeen geaccepteerde en gebruikte crisisbesluitvormingsprocedure voor crisisteams. Tijdens deze training leert uw de BOB-procedure toe te passen.

 

Over de opleiding

Crisisbesluitvorming in de praktijk (incompany)

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor de leden van een crisisteam die praktische ervaring willen opdoen met de crisisbesluitvormingsprocedure BOB.

Resultaat

Na de training weet u hoe in u in hectische omstandigheden rust kunt brengen in een crisisteam. U bent bekend met de crisisbesluitvormingsprocedure BOB en weet aan de hand hiervan structuur aan te brengen in de besluitvorming binnen uw eigen crisisteam. Aan de hand van een simulatie ontdekt u hoe u de BOB-procedure kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast kunt u effectief en efficiënt een crisisoverleg voeren.

Programma

Tijdens de training ‘Crisisbesluitvorming in de praktijk’ gaat u zelf praktisch aan de slag. Zo ervaart u daadwerkelijk alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor een goed functionerend crisisteam. Te denken valt aan:

  • De samenstelling van het crisisteam
  • Het verloop van een crisisteam
  • Het voorzitten van een crisisoverleg
  • Het verslagleggen van een crisisoverleg
  • Het adviseren van de voorzitter
  • Het nemen van besluiten
  • Het delen van informatie

Werkwijze

De kern van de training ‘Crisisbesluitvorming in de praktijk’ wordt gevormd door een simulatie, volgens het principe van ervarend leren. Samen met de andere deelnemers bootst u aan de hand van een concrete casus in een aantal ronden een crisisoverleg na. Na elke ronde reflecteert u gezamenlijk onder begeleiding van de trainer op het verloop van het overleg. Vervolgens krijgt u ook feedback op maat van de trainer en ontdekt u met behulp van praktische instrumenten hoe u het teamoptreden eenvoudig en snel kunt optimaliseren. Daarna oefent u met de andere deelnemers de toepassing van deze instrumenten, zodat u weer een nieuwe stap zet. Zo bewerkstelligt u in korte tijd een heel steile leercurve.

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u een officieel Berenschot-certificaat van deelname.

Data en locatie

Waar en wanneer u dat wenst

Deze opleiding kunt u binnen uw organisatie als incompany organiseren en volgen. Data en locaties worden in overleg vastgesteld. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.