De meest gevoelige informatie van overheidsorganisaties ligt opgeslagen in digitale systemen. Uitval van deze systemen kan dan ook grote gevolgen hebben voor de samenleving. Dus wilt u er alles aan doen om cybercrime te voorkomen en ervoor zorgen dat uw organisatie weet hoe te handelen, mocht zich toch een cyberincident voordoen.
Tijdens deze eendaagse training maakt u kennis met de technische aspecten van een cybercrisis en leert u algemene crisismanagementvaardigheden. U leert bijvoorbeeld hoe u tot de juiste besluitvorming komt tijdens een cybercrisis, wie daarvoor aan tafel moeten zitten en welke valkuilen u dient te vermijden. Verder krijgt u aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht in de do’s en don’ts bij een digitale crisis en in het crisisresponsproces. Zo is uw crisisteam beter in staat snel en vakkundig te schakelen tijdens een cybercrisis!
Cyber Crisis Management
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor managers op het gebied van IT, bedrijfsvoering & crisisbeheersing en technische IT-specialisten die hun kennis van cybersecurity en crisisbesluitvorming willen vergroten. Wij adviseren u om met één of meer collega’s naar de training te komen. Door samen kritisch te kijken naar het crisisplan van uw organisatie, haalt u een optimaal resultaat uit de training.
Resultaat
Na afloop van deze training bent u op de hoogte van:
- de belangrijkste terminologie in cybercrime
- de ‘kill chain’ en hoe deze is opgebouwd
- de verschillende en meest actuele soorten cybercrime
- welke vijandige actoren er zijn, met de bijbehorende motieven
- in hoeverre deze dreigingen op uw eigen organisatie van toepassing zijn
- de kenmerken van een crisis
- hoe u uw organisatie optimaal kunt voorbereiden op een crisis
- hoe u prioriteiten moet bepalen tijdens een crisis
- de BOB-systematiek en hoe u deze toepast in een crisisoverleg
- welke rollen een crisisteam heeft en hoe deze zich tot elkaar verhouden
- hoe het voelt om aan een crisisoverleg deel te nemen
- het belang van structuur en rolvastheid in een crisisoverleg.
Programma
Het programma bestaat uit twee hoofdonderdelen: cybersecurity en crisismanagement. Daarbij krijgt u uitleg over de belangrijkste begrippen en oefent u een crisisoverleg aan de hand van een simulatie.
Cybersecurity
- Basisbegrippen cybersecurity en awareness
- De kill chain en het dreigingslandschap
- Het crisisresponsproces
Crisismanagement
- Crisisbesluitvormingssystematiek (BOB)
- Rollen en taken binnen een crisisteam
- Simulatie crisisoverleg
Werkwijze
Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Zo krijgen we een goed beeld van uw specifieke leerdoelen. Daar stemmen we de training op af. Tijdens deze training werkt u aan de hand van eigen casuïstiek. Daarmee verbinden we de theorie aan de praktijk en zorgen we voor reflectie op uw eigen handelen. Dit wordt steeds gecombineerd met andere praktijkvoorbeelden. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste elementen uit de training.
Te behalen
Na het afronden van deze training ontvangt u een bewijs van deelname.