Stakeholdermanagement: beïnvloeden zonder macht | Berenschot Academy

Diensten

Stakeholdermanagement: beïnvloeden zonder macht in verandertrajecten

Maak gebruik van de Stakeholder Management Methode om veranderuitdagingen via slimme beïnvloeding in een complex krachtenveld te realiseren.

Stakeholdermanagement

De wereld van organisaties is in verandering. Steeds vaker moeten veranderingen gerealiseerd worden over afdelings- en organisatiegrenzen heen, met stakeholders die allemaal een stuk van de puzzel hebben om de verandering te doen slagen. Om de puzzel te kunnen leggen is grondig inzicht in het krachtenveld en de verschillende rollen, posities en belangen van alle stakeholders cruciaal. Het eenzijdig afdwingen van de gewenste (gedrags)verandering is echter niet meer van deze tijd. Het is van belang alle betrokken partijen gestructureerd mee te nemen in de noodzakelijke veranderingen en ze mede-eigenaar te maken om samen de veranderopgave te realiseren. In deze training leert u deze belangen gestuurde werkwijze in de praktijk toe te passen.

Duur
2 dagen
Investering
€ 1533,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Stakeholdermanagement: beïnvloeden zonder macht in verandertrajecten

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor (senior) professionals en (project)managers die over afdelings- en organisatiegrenzen heen veranderingen met alle betrokken stakeholders veranderingen willen realiseren.

Resultaat

Na afloop van deze training kent u de valkuilen van verandertrajecten waarbij (veel) stakeholders betrokken zijn. Daarnaast kent u het belang van een goede verandertheorie. U bent in staat een grondige stakeholderanalyse te maken met behulp van een stakeholder-map. Zo krijgt u inzicht in het krachtenveld. Vervolgens leert u invloed uit te oefenen op het krachtenveld en weet u specifieke stakeholders op gepaste wijze te beïnvloeden. Daartoe gaat u oefenen met relevante invloedstijlen en change agent vaardigheden. Bovendien maakt u kennis met een rijk pallet aan interventies om toe te passen. Tot slot leert u de stakeholders eigenaar te maken van de gewenste verandering, zodat zij zelf de verandering doorzetten.

Programma

De volgende onderwerpen staan op het programma:

 • Uitdagingen in verandertrajecten
 • Het uitpluizen van een geschikte verandertheorie
 • Stakeholderanalyse
 • Stakeholder-enrollment
 • Stakeholdermap
 • Drie fasen van stakeholdermanagement
  • Inform-fase: invloed krijgen bij relevante stakeholders (met stappenplan)
  • Consultfase: beïnvloeden van relevante stakeholders (met stappenplan)
  • Collaborate-fase: invloed afstaan aan relevante stakeholders (met stappenplan)
 • Omgaan met belanghebbenden: movers, floaters en blockers
 • Interventies kiezen
 • Andersom interveniëren bij weerstand

Werkwijze

Tijdens deze training doorloopt u aan de hand van een concrete case in uw organisatie de door Berenschot ontwikkelde Stakeholder Management Methode. Zo doorloopt u alle stappen in het proces om stakeholders in een complex krachtenveld actief te betrekken bij het realiseren van veranderingen. U gaat individueel en in subgroepjes aan de slag om de verschillende vaardigheden eigen te maken.

Literatuur

Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van het boek 'Stakeholdermanagement; strategisch beïnvloeden in veranderprocessen' (Joris de Bie, 2018).

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel bewijs van deelname.

Data

Waar en wanneer

27 maart en 17 april 2023
van 09.30 tot 17.00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 1.395,00
Arrangementskosten
€ 138,00
Totaal
€ 1.533,00

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementskosten.

Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag