Gemeenten worden steeds veiliger beveiligd met stijgende kosten binnen het sociaal domein. Hoewel de oorzaken deels buiten de directe invloedssfeer van gemeenten liggen, kunnen gemeenten wel degelijk aan verschillende knoppen draaien. Dit betreft een voorbeeld van hoe de toegang wordt georganiseerd. Ondergeschikte kunnen professionele toegangen helpen de financiële en kwalitatieve doelstellingen van uw gemeente of regio te bereiken. Denk aan het ontwikkelen van de laagdrempelige inrichten van de toegang, onderscheid maken tussen bepaalde cliëntgroepen en ondersteuningsvragen, en denken vanuit het perspectief van de inwoners van uw gemeente. In deze training leert u hoe u de toegang tot het sociaal domein kunt sturen.
Sturen op de toegang tot het sociaal domein
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor beleidsstrategen, (senior) beleidsadviseurs, programmamanagers, lijnmanagers, contractmanagers, inkoopadviseurs, kwaliteitsmedewerkers en coördinatoren in de toegang. De training is minder geschikt voor (uitvoerende) toegangsprofessionals.
Resultaat
Tijdens deze training krijg je een helder en duidelijk overzicht van de mogelijkheden om meer grip te krijgen op de toegang tot het sociaal domein. U leert hoe u de toegang kunt sturen en inzicht krijgt in de verschillende te verbinden. Daarnaast ontwikkelt u een concreet handelingsperspectief om invloed op de toegang te kunnen genereren, waardoor u direct in uw gemeente aan de slag kunt. U leert van een persoonlijke ervaring uit het hele land en vindt daarmee nieuwe inspiratie en motivatie om het sociaal domein te versterken. Verder is er veel ruimte om eigen praktijkvoorbeelden te brengen. Zo leert u niet alleen maar ook van andere deelnemers.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
Blok 1: Introductie sociaal domein
- Afbakening van het sociaal domein
- Landelijke ontwikkelingen
- Uitdagingen voor het sociaal domein vanuit gemeentelijk perspectief
- Vraagstukken voor de toegang anno 2023
- Financiële tekorten en beheersbaarheid
- Sturing in het sociaal domein
Blok 2: Organisatie en inrichting van de toegang
- Fundamentele keuze: insluiting versus uitsluiting van cliënten
- Volgen van deze keuze voor verantwoordelijkheden van de gemeente
- Positionering van de toegang
- Voorbeelden uit het land
- Keuzes bij de inrichting van werkprocessen: het onderscheid tussen operationele excellentie, klantpartnerschap en productleiderschap
Blok 3: Denken vanuit het perspectief van de inwoner
- Interactief onderdeel waar deelnemers zelf aan de slag gaan met een praktijkcasus
- Inspirerende voorbeelden in het land (onder andere doorbraakmethode)
Blok 4: Monitoring en sturing
- Sturing op kwaliteit en kosten, handvatten bij het vormgeven van sturing
- Ontsluiten van gegevens op verschillende niveaus
- Tijdig en persoonlijk geïnformeerd van betrokkenen over de voortgang
- Mogelijkheden van gegevens om onderliggende toegangsprofessionals te vergroten
Werkwijze
We bieden een interactieve training met veel ruimte voor eigen inbreng, waarbij de docenten ook veel kennis en inspiratie leveren.