Succesvolle Europese defensiesamenwerking | Berenschot paper

Europese defensie­ontwikkelingen bieden kansen voor Nederland

Publicatie
Europese defensie&shyontwikkelingen bieden kansen voor Nederland

Deel deze publicatie

Datum

18 februari 2021

In de paper 'Werken aan succesvolle Europese defensiesamenwerking' presenteren we een analyse van de huidige samenwerking en situatie.

Auteur(s)
Robert Wester
Bram Pennekamp
Ronald Vuijk
Uitgavedatum
18 februari 2021

Europese defensieontwikkelingen bieden kansen voor Nederland

Met de komst van het Europees Defensiefonds en de ontwikkeling van een Europees strategisch kompas blijft Europese samenwerking ook in de nabije toekomst een zeer belangrijk onderwerp. Als het huidige momentum wordt vastgehouden, kan door toenemende samenwerking straks gesproken worden van een volwaardige European Defence and Technological Industrial Base. Het is voor de defensie-industrie in alle lidstaten van belang om aansluiting te vinden bij deze ontwikkelingen, willen zij hun positie in de markt behouden. In de paper ‘Werken aan succesvolle Europese defensiesamenwerking’, presenteert Berenschot een analyse van de huidige situatie.

Duidelijke kansen voor verbetering

Voor de analyse interviewde Berenschot diverse betrokkenen die zich in Nederland en Europa bezighouden met het totstandbrenging van deze Europese samenwerking op het gebied van defensie. In de gesprekken stonden de voorwaarden voor een succesvolle Europese samenwerking centraal. “Uit ons onderzoek is gebleken dat de coördinatie van de Nederlandse inzet op Europese defensieontwikkelingen goed georganiseerd is”, aldus Robert Wester, managing director EU bij Berenschot en een van de auteurs van de paper. “Op een aantal terreinen liggen echter nog duidelijk kansen voor verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van cofinanciering en de toegankelijkheid van het Europees Defensiefonds voor het mkb.”

Benieuwd naar de volledige analyse en uitkomsten van het onderzoek en de stand van zaken rond het Europees Defensiefonds en Europese defensiesamenwerking? Download de paper ‘Werken aan succesvolle Europese defensiesamenwerking’.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?