Als trainee aan de slag met vraagstukken binnen sociaal domein

Als trainee aan de slag met vraagstukken binnen sociaal domein

Artikel
Als trainee aan de slag met vraagstukken binnen sociaal domein

Deel dit artikel

Datum

20 november 2023

Leestijd

4 minuten

Bart Vertegaal en Jurian van der Ree zijn dit jaar gestart als trainee bij Berenschot. Beiden hebben grote interesse in het sociaal domein en Berenschot biedt hun de kans zich hier verder in te verdiepen. “Binnen ons team heeft iedereen een specifieke expertise, daar kun je als junior veel van leren.”

Waarom hebben jullie voor Berenschot gekozen?

Bart: Tijdens mijn master Strategic Management kwam ik er steeds meer achter dat ik de consultancy in wilde. Daarnaast vind ik het belangrijk om bezig te zijn met maatschappelijk relevante onderwerpen in plaats van het maximaliseren van winst. De platte organisatiestructuur sprak me ook aan. Doordat er minder hiërarchie is binnen Berenschot, kun je als junior je eigen visie delen.

Jurian: Omdat bij Berenschot slimme, gedreven en ook wel eigenwijze mensen werken. Die cultuur waardeer ik. Omdat Berenschot een gerenommeerd bureau is, leek het me een mooie omgeving om me te ontwikkelen. En het traineeship heeft echt een goed programma. De trainingen die we iedere vrijdag krijgen, helpen me in mijn ontwikkeling tot adviseur.

Wat maakt het sociaal domein interessant?

Bart: Het sociaal domein bestaat uit verschillende boeiende eilandjes, waaronder de schuldhulpverlening, Jeugdwet, Wmo en de Participatiewet. Binnen ons team heeft iedereen een specifieke expertise, daar kun je als junior veel van leren. En na verloop van tijd bouw je zelf ook een specialisatie op (of, zoals we dat intern noemen: een vlaggetje). Binnen deze velden kun je als adviseur het verschil maken voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Het is uitdagend om samen met gemeenten tot de beste oplossing te komen voor deze groep burgers.

Jurian: Het sociaal domein is inderdaad enorm relevant en vaak essentieel om mensen hun leven te kunnen laten leiden. Binnen het sociaal domein heb je verder te maken met de overheid, allerlei zorgorganisaties en inwoners. Die hebben elkaar nodig. Het is in ons vak belangrijk om al die perspectieven goed te begrijpen en samen te brengen om het sociaal domein te organiseren.

Wat vinden jullie mooi aan het adviesvak?

Bart: Bij Berenschot kun je direct mee met collega’s naar klanten, wat het werk erg divers maakt. Daarnaast kan jouw advies echt iets bijdragen: via een gemeente of ministerie kunnen veel mensen daar baat bij hebben.

Jurian: Het adviesvak is enorm dynamisch. Door de verschillende opdrachten word je steeds uitgedaagd en leer je snel.

Wat maakt het werken bij Berenschot leuk?

Bart: Je werkt veel samen met verschillende collega’s. In mijn eerste maand heb ik in opdrachten bijvoorbeeld opgetrokken met collega’s uit de teams van onderwijs en van openbaar bestuur. Daardoor leer je gelijk welke expertise Berenschot zoal in huis heeft. En de diversiteit aan opdrachten spreekt me aan: de ene keer een evaluatie van hulp bij het huishouden voor een gemeente, de andere keer een onderzoek naar landelijk beleid rond schuldhulpverlening.

Jurian: Je doet bij Berenschot eigenlijk nooit een opdracht in je eentje. De meeste opdrachten pak je op met een aantal collega’s. Als starter werk je daardoor samen en ga je mee met mensen met veel kennis en ervaring. Dat is erg leerzaam. En Berenschot heeft veel expertise in het sociaal domein. Dus krijgen we uitdagende en relevante vragen.

Aan welke opdrachten hebben jullie gewerkt?

Bart: In de eerste maanden kon ik gelijk een aantal verschillende taken oppakken. Zo mocht ik mee naar interviews, kon ik zelf een hele reeks interviews afnemen, de resultaten van een vragenlijst analyseren, een vragenlijst ontwerpen in samenspraak met de opdrachtgever en deze enquête daarna programmeren. Momenteel organiseer ik met enkele collega’s een expertmeeting voor gemeentelijke beleidsmedewerkers die zich bezighouden met de toegang tot het sociaal domein.

Jurian: Ik heb samen met ervaren collega’s onderzocht in hoeverre een consortium zorgaanbieders erin is geslaagd de ambities waar te maken rond ondersteuning aan kwetsbare inwoners van drie gemeenten. Een hele interessante opdracht, waarin ik veel heb geleerd over de verhoudingen tussen de gemeenten als opdrachtgever enerzijds en zorgaanbieders als uitvoerders anderzijds.

Hoe ervaren jullie de samenwerking met collega’s?

Bart: Je ziet dat elke collega zo zijn eigen aanpak heeft binnen een opdracht. Heel leerzaam om die verschillende perspectieven te zien. Daarnaast krijg je als junior direct een hoop verantwoordelijkheid, waardoor je een eigen invulling kunt geven aan opdrachten.

Jurian: Samenwerken met meer ervaren collega’s is inderdaad erg leerzaam. Tegelijkertijd wordt je inbreng serieus genomen en krijg je veel vrijheid om dingen op te pakken en je te ontwikkelen.

Wat zijn jullie ambities?

Bart: Tijdens het traineeship wil ik mij verder ontwikkelen als adviseur en meer leren over alle verschillende belangen in het sociaal domein. Ook wil ik me verder specialiseren in een specifiek onderdeel van het sociaal domein, komende tijd hoop ik erachter te komen welk onderdeel dat gaat zijn. Daarnaast wil ik me blijven verdiepen in andere thema’s, om mezelf steeds opnieuw uit te dagen.

Jurian: De komende jaren wil ik dit werk blijven doen en zo nog veel meer ontdekken. Het afgelopen jaar heb ik al enorm veel geleerd, nu wil ik me verder ontwikkelen in het sociaal domein. Met deze ervaring hoop ik gemeenten en organisaties te helpen samen het sociaal domein te organiseren.

Foto: Bart Vertegaal (links), Jurian van der Ree (rechts)

Inhousedag

Ben jij bijna of net afgestudeerd aan de universiteit en wil je ervaren hoe het is om als adviseur of bij Berenschot te werken? Kom dan naar onze inhousedag op maandag 11 december!

Gerelateerd

Meer weten?