Integriteit in het openbaar bestuur | Berenschot blog

Integriteit in het openbaar bestuur: Een beetje integer bestaat wel!

Blog
Beleidsmedewerker wordt getoetst op integriteit overheid

Deel deze blogpost

Datum

25 februari 2021

Leestijd

1 minuut

“Burgemeester Weert stapt op wegens subsidie aan eigen stichting”, “Parlementaire enquête naar integriteit gedeputeerde Limburg”, “Gemeenteambtenaar moet opstappen om greep in de kas”, “Zuidplas onderzoekt seks op het stadhuis”. Wie de koppen snelt, krijgt de indruk dat er binnen het openbaar bestuur van alles mis is op het gebied van integriteit.

Volgens ons ligt dat echter genuanceerder. In de afgelopen jaren is met name onze moraal enorm veranderd en krijgt het onderwerp (terecht) veel meer aandacht. Dit betekent niet dat het als overheid tijd is om achterover te leunen, integendeel! Maatschappelijke normen en waarden veranderen, mensen veranderen, opvattingen over integriteit veranderen en als overheid moet je daarin mee.

Als Berenschot zetten wij ons in voor een integere overheid. Dit doen we, naast integriteitsonderzoek- en screening, steeds vaker door advisering over het versterken van integriteit en weerbaarheid binnen organisaties. Welke ontwikkelingen we zien op het gebied van integriteit en hoe een organisatie haar integriteit en weerbaarheid kan vergroten. Tussendoor passeren ook nog zaken als de toeslagenaffaire, ethiek in relatie tot digitale transformatie en bestuurlijke integriteitsaffaires de revue.

Integriteit is niet zwart of wit, maar grijs.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerde inzichten

Meer weten?