Integriteit in het openbaar bestuur | Berenschot

Integriteit in het openbaar bestuur: Een beetje integer bestaat wel!

Blog
Integriteit in het openbaar bestuur: Een beetje integer bestaat wel!

Deel deze blogpost

Datum

25 februari 2021

Leestijd

2 minuten

In deze blogreeks staat integriteit in het openbaar bestuur centraal. We bespreken onze visie op integriteit, welke ontwikkelingen we zien en hoe organisaties hun integriteit en weerbaarheid kunnen vergroten. Waarom we dat doen, leest u in deze introductieblog.

“Burgemeester Weert stapt op wegens subsidie aan eigen stichting”, “Parlementaire enquête naar integriteit gedeputeerde Limburg”, “Gemeenteambtenaar moet opstappen om greep in de kas”, “Zuidplas onderzoekt seks op het stadhuis”. Wie de koppen snelt, krijgt de indruk dat er binnen het openbaar bestuur van alles mis is op het gebied van integriteit.

Volgens ons ligt dat echter genuanceerder. In de afgelopen jaren is met name onze moraal enorm veranderd en krijgt het onderwerp (terecht) veel meer aandacht. Dit betekent niet dat het als overheid tijd is om achterover te leunen, integendeel! Maatschappelijke normen en waarden veranderen, mensen veranderen, opvattingen over integriteit veranderen en als overheid moet je daarin mee.

Als Berenschot zetten wij ons in voor een integere overheid. Dit doen we, naast integriteitsonderzoek- en screening, steeds vaker door advisering over het versterken van integriteit en weerbaarheid binnen organisaties. In de komende maanden publiceren we een blogreeks die weergeeft vanuit welke visie op integriteit wij dit doen. Welke ontwikkelingen we zien op het gebied van integriteit en hoe een organisatie haar integriteit en weerbaarheid kan vergroten. Tussendoor passeren ook nog zaken als de toeslagenaffaire, ethiek in relatie tot digitale transformatie en bestuurlijke integriteitsaffaires de revue. Een voorproefje!

Integriteit is niet zwart of wit, maar grijs.

De komende blogs

In onze eerste blog 'Integriteit als conditio sine qua non voor publieke waarde' gaan we in op de relatie tussen integriteit en het functioneren van het openbaar bestuur. In normaal Nederlands: integriteit is een absolute randvoorwaarde voor het goed functioneren van het openbaar bestuur. Zonder integriteit is er immers geen vertrouwen in de overheid.

In onze tweede blog 'Van uitkeren naar participeren en de gevolgen voor integriteit' beschrijven we de invloed van veranderende overheidsrollen op het begrip integriteit. Een samenwerkende overheid, participerende overheid of juist participerende burgers brengen allerlei nieuwe dilemma’s en risico’s met zich mee. Maatwerk is het adagium, maar hoe doe je dat integer?

In onze derde blog 'Een beetje integer bestaat wel!' rekenen we (hopelijk voor eens en altijd) af met het integriteitsbegrip van oud-BZK-minister Ien Dales. Haar opvatting (“Een beetje integer bestaat niet”) heeft in onze ogen zijn beste tijd gehad en doet geen recht aan de huidige betekenis en complexiteit van integriteit. Integriteit is niet zwart of wit, maar grijs.

In de laatste twee blogs schetsen we oplossingsrichtingen. In het vierde blog Leren twijfelen gaan we dieper in op de dilemma’s waar overheden voor komen te staan en leggen we uit hoe zij op een goede manier kunnen omgaan met het grijze gebied. Hoe maak je een goede afweging als de kaders ontbreken? In het vijfde blog Niet alleen praten, ook processen laten we zien waaraan organisaties moeten voldoen om integer en weerbaar te zijn. Denk aan (ethische) voorwaarden voor het inzetten van algoritmen bij de opsporing van bijstandsfraude.

Geen blog missen?

Abonneer u op onze blogreeks en ontvang alle volgende blogs per mail. 

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?