Essay: Een beetje integer kan wél! | Berenschot

Essay: Een beetje integer kan wél!

Publicatie
Vrouw die integriteit uitstraalt

Deel deze publicatie

Datum

19 april 2022

Met een knipoog naar de bekende uitspraak van Ien Dales, begin jaren 90 minister van Binnenlandse Zaken, bespreken Laurens Vellekoop en Marte Oost in dit essay de huidige haken en ogen van dit nog altijd zeer actuele onderwerp.

Auteur(s)
Laurens Vellekoop, Marte Oost
Uitgavedatum
1 maart 2022
Prijs
Gratis

Talloze opgaven op het gebied van woningbouw, jeugdzorg, klimaat, arbeidsverhoudingen en digitalisering vragen om oplossingen. Meer dan zestienhonderd overheidsorganisaties en -instanties in het Nederlands openbaar bestuur staan daarvoor aan de lat.

Realisatie van deze opgaven vergt een integer en weerbaar bestuur en dito organisaties, iets wat nauw samenhangt met ‘goed bestuur’ en ‘goed ambtenaarschap’. Beide auteurs verkennen in dit essay de ontwikkeling van de begrippen integriteit en weerbaarheid, leggen uit wat dit betekent voor publieke organisaties en beschrijven hoe zij hun integriteit kunnen versterken en hun weerbaarheid kunnen vergroten.

En hoewel de titel van dit essay anders doet vermoeden, zijn de overeenkomsten tussen het gedachtegoed van Dales en dat van de auteurs groter dan gedacht.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief