Niet pamperen maar faciliteren | Berenschot blog

Niet pamperen maar faciliteren

Blog
Niet pamperen maar faciliteren

Deel deze blogpost

Datum

22 maart 2022

Leestijd

2 minuten

De impact van mondiale crises op de bedrijfsvoering van veel organisaties is ongekend. Als we vooruitkijken en manieren zoeken om wendbaar en succesvol te blijven, merken we dat veel organisaties worstelen met de vraag: hoe zinvol is het om te investeren in mensen waarvan we straks misschien afscheid moeten nemen? Ons pleidooi: niet pamperen maar faciliteren.

Om als organisatie vooruit te kunnen, is het van belang te blijven investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Tegelijkertijd bestaat er een kans dat u afscheid moet nemen van een aantal van hen, waarbij vaak nu nog niet duidelijk is van wie. Wat is dan slim om te doen? Hoe houdt u medewerkers waardevol voor uw organisatie en kunt u tegelijkertijd invulling geven aan goed werkgeverschap wanneer u onverhoopt afscheid van ze moet nemen?

Wat is mijn droombaan?

Niet alleen voor organisaties, maar ook voor medewerkers zelf roepen al deze veranderingen veel vragen op. Waar mensen in het begin vooral blij zijn hun baan te kunnen behouden, begint ook daar de onrust op te spelen. Haal ik in mijn werk het optimale uit mezelf? Past mijn baan nog wel bij mijn ambities? Hoe kan ik doorgroeien naar mijn droombaan? En hoe ziet die er eigenlijk uit? Na een aanvankelijke periode van afwachten, snakken medewerkers inmiddels naar meer regie over hun eigen loopbaan. Naar het verder ontwikkelen van hun kennis en kwaliteiten. Aan u als werkgever de taak om hier op een goede manier iets mee te doen. Anders raakt u straks ook de mensen kwijt die u helemaal niet kwijt wilt.  

Tijdens de vorige economische crisis kozen veel organisaties ervoor niet te blijven investeren in hun medewerkers, met alle gevolgen van dien. Medewerkers waren onvoldoende voorbereid op de nieuwe koers van de organisatie en konden zich moeilijker aanpassen. Het kost veel tijd en energie om de gap die dan ontstaat op een later moment te overbruggen. Tegelijkertijd zorgde een gebrek aan investering in medewerkersontwikkeling ervoor dat veel mensen voor een baan elders kozen. Ook de mensen die u juist graag had willen behouden. Organisaties lijken het deze keer, gelukkig, anders te willen doen.

Regie pakken over de eigen loopbaan

Investeren in mensen om ze waardevol te houden voor de eigen organisatie of medewerkers adequaat begeleiden wanneer een afscheid onvermijdelijk blijkt. Het lijken twee vragen te zijn die haaks op elkaar staan. Niets is echter minder waar. Wij zien juist dat deze vragen heel goed naast elkaar kunnen bestaan. En in onzekere tijden zoals deze zelfs móeten bestaan. U kunt het zich als organisatie immers niet veroorloven om stil te blijven staan en te wachten op betere tijden.

Het goede nieuws: met de juiste ondersteuning is kiezen helemaal niet nodig. Of het nu gaat om gedwongen of vrijwillige mobiliteit en om een andere functie binnen of buiten uw organisatie: ons MyFuture-programma ondersteunt het. En het mooiste is: er wordt uw medewerkers niets opgelegd, maar ze worden wel optimaal gefaciliteerd om hun eigen droombaan te creëren. Het programma kenmerkt zich door een enorme mate van flexibiliteit, waarbij medewerkers echt de regie kunnen pakken over hun eigen loopbaan. In combinatie met een advies op maat voor uw organisatie, kunnen we het MyFuture-programma zo inzetten dat het precies aansluit op de wensen van uw organisatie en uw mensen. Niet pamperen, maar faciliteren dus.

Samen zoeken naar nieuwe wijsheden?

In een complexe, volatiele en onvoorspelbare context komen organisaties niet meer weg met conventionele oplossingen. Het moet anders. Anders organiseren, anders leiden en anders verbinden. Maar hoe? We helpen u graag. Door samen te zoeken naar nieuwe wijsheden en oplossingen.

Gerelateerd

Meer weten?