Gids ethiek en digitale transformatie | Berenschot cases

Interprovinciale gids: ethiek en digitale transformatie

Case
Interprovinciale gids: ethiek en digitale transformatie

Deel deze case

Datum

08 juli 2020

Opdrachtgever

Interprovinciale Digitale Agenda

Te vaak wordt nog gedacht dat ethiek een belemmerende factor is voor digitale transformatie. Daarom wilde de Interprovinciale Digitale Agenda (IDA) dat er een gids kwam ter inspiratie voor provinciemedewerkers en -bestuurders die te maken krijgen met data en digitale technologie. Zij vroegen Berenschot hen te helpen met het maken van een gezamenlijke gids. Dit omdat provincies dezelfde kerntaken en rollen kennen.

Vanuit onze expertise op het gebied van digitale transformatie en ethiek, en integriteit konden wij de IDA goed ondersteunen bij hun vraag. Als eerste hebben wij een interprovinciale werkgroep ethiek en digitale transformatie opgezet. Daarnaast hebben we veel gesprekken gevoerd met wetenschappers en andere (overheids)organisaties over het onderwerp en deden we een uitgebreide desk study. Zo zijn we samen met de werkgroep tot de gids gekomen.

Ethisch verantwoorde digitalisering provincies

In het bijzonder richt de gids zich op de 'inrichters'. Dit zijn de vertalers van beleid naar uitvoering en omgekeerd. Zij hebben de belangrijke taak om de aandacht voor ethiek te borgen binnen provinciaal beleid, de organisatie en projecten. De gids laat hen zien hoe ethiek op een natuurlijke manier een plek kan krijgen binnen de provinciale organisatie en binnen concrete projecten. Het dient als een inspiratiebron en niet als een verplichting.

De gids helpt provincies bij de ethische verantwoorde inzet van data en digitale technologie door een achtereenvolgende beschrijving van:

  1. De beginselen die voor provincies belangrijk zijn.
  2. Richtlijnen hoe de organisatie in te richten zodat ethisch kan worden omgegaan met data en digitale technologie.
  3. Ideeën over hoe ethiek een goede plek te geven binnen de uitvoering van projecten.

Met deze gids in handen kunnen de ‘inrichters’ van data en digitale technologie inzetten op een ethisch verantwoorde manier.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?