Administratie zorg geeft hoge werklast | Berenschot nieuws

Enquête administratieve werklast zorg biedt nieuwe inzichten

Nieuws
Enquête administratieve werklast zorg biedt nieuwe inzichten

Deel dit nieuwsartikel

Datum

07 oktober 2019

Leestijd

1 minuut

Werken in de zorg is onlosmakelijk verbonden met administratieve handelingen van zorg- en behandelmedewerkers. Deze handelingen dienen zich echter te beperken tot het strikt noodzakelijke en moeten zo min mogelijk ten koste gaan van de daadwerkelijke zorg zelf.

Om te achterhalen welke administratieve werklast zorg- en behandelmedewerkers ervaren en welke mogelijkheden zij zien om deze te verminderen, biedt Berenschot zorgorganisaties een korte enquête aan.

Het in kaart brengen van de administratieve belasting in het primair proces biedt zorgorganisaties belangrijke voordelen. Duidelijk wordt welke administratieve werklast medewerkers ervaren en welk effect dit heeft op bijvoorbeeld de ervaren werkdruk en hun tevredenheid. “Daarnaast kunnen zij verbetermogelijkheden aandragen om de administratieve belasting binnen de organisatie te verminderen. Bovendien vergelijken wij de uitkomsten van organisaties, om deelnemers een beeld te geven van hoe de situatie binnen de eigen organisatie zich verhoudt tot die bij collega-organisaties”, verklaart Marvin Hanekamp, managing director bij Berenschot en een van de onderzoekers.

Zorgorganisaties wordt gevraagd de korte vragenlijst (invullen neemt hooguit 5 tot 10 minuten in beslag) uit te zetten onder hun zorg- en behandelmedewerkers en hen te stimuleren deze in te vullen voor een zo hoog mogelijke respons. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van een voorbeeldmail. “Want hoe meer individuele medewerkers de enquête invullen, hoe groter de waarde van de uitkomsten”, aldus Hanekamp. “We analyseren de bevindingen overigens enkel op organisatieniveau. Degenen die de enquête invullen, blijven anoniem.” Elke deelnemende organisatie ontvangt de bevindingen en verbetersuggesties van de medewerkers in een beknopte, separate rapportage.

Benieuwd hoe uw zorg- en behandelmedewerkers de administratieve werklast ervaren? En als organisatie profiteren van hun verbetersuggesties? Laat hen dan kosteloos deelnemen aan de enquête beleving administratieve werklast! Meedoen aan de enquête kan tot dinsdag 28 mei.

In geval van vragen of als u meer tijd wilt om de enquête uit te zetten of in te vullen, kunt u contact opnemen met Ide van der Helm of Floris van Dam (benchmarkcare@berenschot.nl of via 030 – 29 16 848). Bekijk hieronder alvast een voorbeeldrapportage.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief