Ik ben Managing Director van Business & Data Solutions, één van de zes adviesgroepen binnen ons bureau. Onze specialismen: bedrijfsvoering, benchmarking, informatiemanagement, datascience en digital solutions.
Naast mijn rol als manager heb ik me sinds 2001 gespecialiseerd in benchmarking, reorganisaties, doelmatigheidsverbetering, overhead optimalisatie, productiviteitsonderzoek / werklastmetingen, werkdrukonderzoek kostprijsberekening en optimaliseren van bedrijfsprocessen (black belt lean six sigma). Binnen Berenschot coördineer ik bovendien alle benchmarks die zich richten op kosten, formatie, overhead en productiviteit.
Mijn passie is het onderbouwd en aantoonbaar verbeteren van prestaties. Hiertoe combineer ik kennis van de inhoud en methoden, met uitstekende procesvaardigheden. Ik doen niet klakkeloos wat u vraagt, maar altijd wat nodig is. En dat doe ik niet voor u, maar met u.
Alhoewel mijn team binnen veel verschillende sectoren thuis is, richt ik mij zelf met name op de zorg en (semi)overheid.
Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden gemiddeld 35% van hun werkbare tijd aan administratieve taken. Dit is een stijging ten opzichte van 2016 en 2017 (beide jaren 25%) en 2018 (31%). Het percentage verschilt per sector en is het hoogst in de GGZ (40%) en het laagst binnen de Gehandicaptenzorg (33%).
Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Gemeenten kopen hiervoor onder meer zorg in bij aanbieders van jeugd-ggz. Daarmee zijn zij samen verantwoordelijk voor toegankelijke, betaalbare en goede zorg aan de doelgroep tot 18 jaar.
Op 14 mei hebben VNG en Jeugdzorg Nederland het rapport Kostprijsonderzoek Gecertificeerde Instellingen (pdf, 2.4 MB) van Berenschot officieel in ontvangst genomen. In het onderzoek zijn de kostprijzen van de verschillende diensten en producten van de zogenoemde Gecertificeerde Instellingen (GI’s) in beeld gebracht. De organisaties geven met die diensten uitvoering aan de wettelijke jeugdbeschermingstaken en jeugdreclasseringstaken van de gemeenten.
Werken in de zorg is onlosmakelijk verbonden met administratieve handelingen van zorg- en behandelmedewerkers. Deze handelingen dienen zich echter te beperken tot het strikt noodzakelijke en moeten zo min mogelijk ten koste gaan van de daadwerkelijke zorg zelf.
Doet u ook mee aan de Benchmark Care 2021? Afgelopen jaar stond in het teken van de coronacrisis en bracht onzekerheid, ook financieel. Gefundeerd inzicht in uw bedrijfsvoering is nu wellicht relevanter dan ooit. We houden rekening met de impact van corona op de bedrijfsvoering en bieden ook dit jaar weer een valide en betrouwbare benchmarkvergelijking met collega-aanbieders.
De norm voor overhead? Die bepalen zorgaanbieders zelf. Zij zijn immers zelf verantwoordelijk voor goede en betaalbare zorg. En dat kan alleen als zij hun overhead slim inrichten. In dit artikel plaatsen we recente benchmarkcijfers binnen de ouderenzorg en thuiszorg (VVT), gehandicaptenzorg (GHZ) en geestelijke gezondheidzorg (GGZ) in perspectief. Op basis van de feiten, verkregen uit de Benchmark Care van Berenschot.
In ons artikel van afgelopen november pleitten wij voor een realistische richtlijn voor overhead, in plaats van een opgelegde norm voor aanbieders in de langdurige zorg. In onze optiek is het vooral van belang om te sturen op kwaliteit en integrale kosten van zorg. Dat effectieve en efficiënte overhead daarbij heel belangrijk is, is evident.
Tijdens het Tweede Kamer debat van donderdag 17 november over de verpleeghuiszorg, toonden Staatssecretaris Van Rijn en de Tweede Kamer zich eensgezind in hun streven naar liefdevolle en kwalitatief goede zorg in alle verpleeghuizen. Ook het manifest 'Scherp op Ouderenzorg' van Hugo Borst en Carin Gaemers werd breed omarmd. Over de uitwerking lopen de meningen echter nog uiteen.
In ons artikel van 21 november jl. ageerden wij, in reactie op het manifest 'Scherp op Ouderenzorg' van Hugo Borst en Carin Gaemers en vooral op de (politieke) commotie die dit veroorzaakte, tegen het opleggen van een overheadnorm voor de langdurige zorg.
Uit de jaarlijkse Benchmark Care van Berenschot blijkt dat de overhead in de langdurige zorg verder is gedaald. Binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) werd in 2017 16 procent van de kosten besteed aan overhead. Binnen de gehandicaptenzorg (GHZ) was dit 15,8 procent en binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 21,6 procent.
Het takenpakket van de verschillende onderdelen van NS Reizigers ontwikkelt zich continu, niet in de laatste plaats door steeds verdergaande automatisering. Dit brengt een aantal vragen met zich mee: • Hoeveel en welk type capaciteit is op welke momenten nodig om de taken naar behoren te kunnen uitvoeren? • Wat is de meest optimale inrichting en positionering van de betreffende onderdelen? • Wat zijn nog te verwachten ontwikkelingen, die van invloed zijn op het takenpakket, de wijze van uitvoering en de daarvoor benodigde aard en omvang van de capaciteit? • Zijn er mogelijkheden om de taakuitvoering nog effectiever en efficiënter uit te voeren? Om die vragen te helpen beantwoorden, voerden wij bij deze vijf onderdelen van NS Reizigers werklastonderzoeken uit.
De administratieve belasting binnen de zorg is te hoog. Berenschot heeft de ambitie substantieel bij te dragen aan een significante reductie ervan. Deze ambitie wordt breed gedeeld, onder meer door het Ministerie van VWS (directie Langdurige Zorg) en door Wesley Kaufmann, universitair hoofddocent aan de Tilburg University en expert op het gebied van administratieve lastendruk (red tape) en good governance. Samen constateren we dat de nadruk in het beleid en berichtgeving tot nu toe vooral ligt op wat nog niet goed gaat. Dat gaat niet helpen het probleem op te lossen. Maar wat dan wel?
Digitalisering van de arbeidsmarkt leidt ertoe dat sommige beroepen veranderen en zelfs verdwijnen. Door dezelfde digitalisering wordt echter de overstap naar ander werk relatief makkelijk, met behoud of zelfs toename van salaris. Om die overstap mogelijk te maken, moeten werknemers zich wel (kunnen) blijven ontwikkelen. Dat vergt nu actie van werkgevers, werkenden, onderwijs en overheid: een leven lang ontwikkelen moet de norm worden.
Regeldruk in de zorg is en blijft een groot knelpunt in de zorg. Om meer zicht te krijgen op de omvang van de regeldruk en de oorzaken daarvan, hebben wij voor branchevereniging ActiZ onderzoek gedaan naar de externe verantwoordingslast in de verpleeghuiszorg.