Berenschot, ERAC lanceren EU-impactscan | Berenschot nieuws

Berenschot en ERAC lanceren EU-Impactscan

Nieuws
Berenschot en ERAC lanceren EU-Impactscan

Deel dit nieuwsartikel

Datum

03 januari 2020

Leestijd

1 minuut

De Europese Unie is steeds bepalender voor de uitdagingen waar gemeenten voor staan. Zo neemt Brussel besluiten rond energie- en klimaatbeleid, thema’s die ook lokaal op nummer 1 staan. Om gemeenten tijdig te laten anticiperen op nieuw beleid en te helpen financiële kansen te grijpen, lanceren Berenschot en ERAC vandaag de EU-Impactscan. De scan werd ontwikkeld in samenwerking met de Haagse Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân.

Afgelopen jaren vertoonden een trend bij gemeenten en de mate waarop zij aangesloten zijn op de Europese Unie. “Eerst werkte iedere gemeente Europa-proof en daarna ging het over Europa-wise, gericht op projecten en financiering,” aldus Vincent Ketelaars, manager Europa bij ERAC. Duidelijk is dat Europa als vierde bestuurslaag veel impact heeft op thema’s die op gemeentelijk niveau spelen. "Sommige gemeenten worden overvallen door Europees beleid. Ze hebben onvoldoende vakkennis in huis en werken ook niet samen met andere gemeenten. Zo'n slechte aansluiting op Europa leidt tot concurrentie en gemiste kansen en dat kost uiteindelijk geld,” stelt dr. Mendeltje van Keulen, lector aan de Haagse Hogeschool en als associé verbonden aan Berenschot. “We zijn blij met de ontwikkeling van de EU-Impactscan, omdat deze wetenschappelijke data oplevert over de ideale Europa-organisatie bij gemeenten.”

Inventarisatie Europese acties

De EU-Impactscan geeft bestuurders en ambtelijke leiding inzicht in hoeverre zij Europees werk hebben ingebed in hun organisatie en beleid. Dit gebeurt aan de hand van vijf thema’s: Europese strategie, organisatie-inrichting, financiering, (inter)nationale samenwerking en public affairs. Hierbij worden de volgende vragen gesteld:
  • Wat is de gemeentelijke EU-strategie en hoe is deze georganiseerd?
  • Hoe actief is de gemeente op dit moment binnen de EU?
  • Beschikken bestuurders over actuele kennis en vaardigheden voor Europese actie?
Uiteindelijk doel is gemeenten te ondersteunen bij het maximaliseren van hun impact in Brussel.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief