RUG/Campus Fryslân werft 4 ton onderzoek | Berenschot nieuws

RUG/Campus Fryslân werft 400.000 euro voor onderzoek naar succesvol regionaal bestuur

Nieuws
RUG/Campus Fryslân werft 400.000 euro voor onderzoek naar succesvol regionaal bestuur

Deel dit nieuwsartikel

Datum

30 juli 2020

Leestijd

1 minuut

Een meerjarig onderzoek van de RUG/Campus Fryslân naar de meerwaarde van regionale samenwerking heeft een grote impuls gekregen door een subsidie van het ministerie van BZK. Berenschotadviseurs Frederik van Dalfsen en Sofie Dreef, tevens promovenda aan de RUG/Campus Fryslan, werken hierin nauw samen met prof.dr. Caspar van den Berg.

Het bedrag stelt de onderzoekers in staat om de werking van ‘Bestuurlijk Regionale Ecosystemen’ te analyseren en daar lessen uit te trekken. Naast het doen van landelijk onderzoek maken zij een grondige analyse van tien regio’s. De aanbevelingen helpen besturen van gemeenten en regio’s in Nederland om slagvaardiger en effectiever te worden.

Bestuurlijk Regionale Ecosystemen

“De Nederlandse staatsinrichting lijkt op het eerste gezicht overzichtelijk, maar dat is al lang niet meer het geval”, zegt Sofie Dreef. “In de praktijk zit ‘bestuurlijk Nederland’ een stuk complexer in elkaar: naast Rijk, provincies en gemeenten zijn er steeds meer regionale bestuurlijke samenwerkingsverbanden tot stand gekomen.”

"De afgelopen jaren is samenwerking op deze regionale schaal, de schaal grofweg tussen de provincie en de gemeente in, steeds belangrijker geworden”, aldus Van den Berg. “Denk daarbij aan de veiligheidsregio’s, de regionale energie-strategieën, de omgevingsdiensten en samenwerkingen tussen gemeenten in het sociaal domein. Met die regionale schaal is iets interessants aan de hand, want het is géén eigen bestuurslaag, en welke gemeenten meedoen aan een bepaald samenwerkingsverband verschilt vaak per beleidsonderwerp”.

Van den Berg en Dreef richten zich daarom op het steeds grotere aantal bestuurlijke regionale samenwerkingsverbanden. Het netwerk van bestuurlijke samenwerkingsverbanden in een regio noemen zij het Bestuurlijk Regionale Ecosysteem (BRE). De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Welke factoren maken dat het ene BRE succesvoller is dan het andere in het realiseren van maatschappelijke opgaven?

Afbeelding - Geodienst-Rijksuniversiteit Groningen

Deelname aan het onderzoek

In 2020 en 2021 wordt voor tien regio’s een grondige analyse gemaakt om tot aanbevelingen te komen. Er is nog plek om deel te nemen. Gemeenten en samenwerkingsverbanden die hierover meer informatie willen of zich bij het onderzoek willen aansluiten, kunnen contact opnemen met Sofie Dreef, s.dreef@rug.nl

NB: Deelnemende regio’s ontvangen een maatwerkrapport en toegang tot een leerprogramma. In ruil daarvoor vragen van hen een bijdrage. BZK stelt hiervoor cofinanciering beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief