Verantwoorde toepassing algoritmen | Berenschot nieuws

Governance voorwaarde voor verantwoorde toepassing algoritmen

Nieuws
Governance voorwaarde voor verantwoorde toepassing algoritmen

Deel dit nieuwsartikel

Datum

01 maart 2020

Leestijd

1 minuut

Steeds meer bedrijven en overheden overwegen algoritmen in te zetten voor een effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering. Hoewel iedereen overtuigd is van de kansen, zijn er ook twijfels over de toepassing van algoritmen en het effect daarvan op de samenleving.

Gerichte en goed ingerichte governance kan organisaties in staat stellen de grote kansen van algoritmen te benutten, zonder de schaduwzijden uit het oog te verliezen, zo betogen Wouter Verbeek en Wubbo Wierenga in een vandaag verschenen whitepaper.

De laatste jaren is het dankzij computers mogelijk steeds complexere algoritmen toe te passen op steeds grotere hoeveelheden informatie. Hierdoor maken deze algoritmen berekeningen die voor mensen zonder elektronische hulp niet langer reproduceerbaar zijn. “Bijvoorbeeld omdat een dataset te omvangrijk is of omdat een algoritme zo ingewikkeld is dat een mens binnen een redelijke termijn de berekening nooit helemaal zelf zou kunnen maken”, verklaart Wierenga.

De nieuwe mogelijkheden van algoritmen bieden individuen, overheden, bedrijven en andere maatschappelijke instellingen veel mogelijkheden. Juridische en ethische bezwaren kunnen echter verlammend werken bij het gebruik ervan. “Daarom hebben we een risicoanalysemodel ontwikkeld dat de kwetsbaarste punten voor de toepassing van het algoritme aan het licht brengt. Daar wordt vervolgens de governance op ingericht”, aldus Verbeek. “We onderzoeken bijvoorbeeld of je beter andere data of een ander algoritme kunt gebruiken. Of waar aanvullende garanties of expliciete toestemming van personen noodzakelijk is. Zo’n complete analyse en bijpassende governance zijn voorwaarden voor een verantwoorde toepassing van algoritmen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief