Kinderopvang in beeld | Berenschot nieuws

Kinderopvang in beeld: geschiedenis en stand van zaken van de Nederlandse kinderopvang

Nieuws
Kinderopvang in beeld: geschiedenis en stand van zaken van de Nederlandse kinderopvang

Deel dit nieuwsartikel

Datum

20 januari 2021

Leestijd

1 minuut

In 2019 bezocht bijna de helft van jonge Nederlandse kinderen de kinderopvang. Wat weten we over de opvang die deze kinderen krijgen? Hoe ziet het aanbod en gebruik van kinderopvang eruit? Hoe goed is de Nederlandse kinderopvang? En welke kosten zijn ermee gemoeid? In het kennisdossier Kinderopvang in beeld presenteert Berenschot een overzicht van de geschiedenis en stand van zaken van de Nederlandse kinderopvang.

Belangrijk voor kinderen én ouders

Kinderopvang is vandaag de dag moeilijk weg te denken. Het ondersteunt ouders in één van de drukste perioden in hun leven om werk en gezin te kunnen combineren. Voor kinderen is het een plek waar ze zich sociaal en cognitief kunnen ontwikkelen door samen te delen, spelen en ontdekken. Toch bestaat de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in de huidige vorm nog niet zo heel lang. Lang heerste een traditioneel gezinsideaal, waarbij de man zorgt voor inkomen en de vrouw zorg draagt voor de kinderen. Sinds de jaren 90 wordt kinderopvang steeds meer gezien als een belangrijk instrument om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, en arbeid en zorg voor kinderen beter te kunnen combineren.

Snelle ontwikkeling

Sindsdien ontwikkelt de kinderopvang zich in hoog tempo; het gebruik is enorm toegenomen, nieuwe wet- en regelgeving is ingevoerd en alweer aangescherpt en er wordt veel geïnvesteerd in de kwaliteit. Ook de beschikbare data en wetenschappelijke kennis over kinderopvang groeit. Omdat deze data nog erg versnipperd is, vroegen Kidsfoundation & Partou aan Berenschot alle beschikbare kennis te bundelen. Met het kennisdossier Kinderopvang in beeld als resultaat. Het dossier omvat de geschiedenis van kinderopvang, een omschrijving van het huidige stelsel in kaart en een overzicht van kennis over het aanbod, de kwaliteit en bedrijfsvoering in de kinderopvang.

Inspireren en motiveren

Het kennisdossier is bestemd voor medewerkers en managers die zich inzetten in de kinderopvang, voor beleidsmakers en politici die zich buigen over de toekomst van de kinderopvang en voor onderzoekers en opleiders die zich richten op de ontwikkeling van kinderen en de betekenis van kinderopvang hierin. Doel van het kennisdossier is hen te informeren, inspireren en motiveren om samen te werken aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse kinderopvang.


Bovenstaande interactieve PDF werkt het best als u deze opslaat en via Adobe Acrobat bekijkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?