Berenschot begeleidt project AgroBOTS 2 | Berenschot nieuws

Berenschot begeleidt project AgroBOTS 2

Nieuws
Berenschot begeleidt project AgroBOTS 2

Deel dit nieuwsartikel

Datum

12 december 2023

Leestijd

1 minuut

Eind november heeft het project AgroBOTS 2 een subsidie toegekend gekregen binnen het OPZuid- programma 2021-2027, een Europees subsidieprogramma voor regionale transitiegedreven innovatie. Het subsidiebedrag, inclusief cofinanciering door de provincie Noord-Brabant, is toegekend voor een periode van drie jaar en bedoeld voor de ontwikkeling van vijf innovatieve roboticaoplossingen: autonoom wieden, sorteren, detecteren en verpakken voor verschillende teelten. Berenschot verzorgde de subsidieaanvraag voor het project en begeleidt de projectpartners de komende drie jaar bij de uitvoering ervan.

Transitie versnellen

AgroBOTS 2 is een vervolg op het succesvolle AgroBOTS 1-initiatief en een samenwerkingsverband van agrarische partijen, techbedrijven en netwerkorganisaties. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling en implementatie van robotica en datagestuurde oplossingen in de agrarische sector. Door praktijkgericht onderzoek en demonstraties wil het AgroBOTS-platform de mogelijkheden van agro-robotica voor het voetlicht brengen en de transitie naar een duurzame en rendabele landbouw versnellen. AgroBOTS 2 wordt grotendeels uitgevoerd in en komt ten goede aan Zuid-Nederland en in het bijzonder de provincie Noord-Brabant.

Diverse gebruikssituaties

De focus ligt op toepassing van robotica in diverse gebruikssituaties: van autonoom wieden in de groenteteelt en het sorteren van en ziektedetectie in leliebollen tot het detecteren van bladluis, het sorteren van chrysantenstekken en het verpakken van champignons. Genoemde innovaties zullen niet alleen de efficiëntie vergroten, maar ook bijdragen aan duurzaamheid en kwaliteit in de landbouw. Naast het bevorderen van een duurzame en rendabele landbouw wordt zo tegelijkertijd de hightechsector op voorsprong gezet in een technologisch gebied in opkomst.

Projectpartners

Bij het AgroBOTS 2-project zijn meerdere Zuid-Nederlandse partijen betrokken, waaronder High Tech NL Robotics, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brom Mechatronica, FieldWorkers, GTL Europe Engineering B.V., Nesco Champignons, High Tech Alliance, Blue Turtle Development en RapAgra BV. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Rijk en de provincies Noord-Brabant in het kader van OPZuid.

Agrobots Logo RGB
Banner Agrobots Websitepagina
Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief