‘Jacht op publieke waarde’ tweede druk | Berenschot nieuws

‘De jacht op publieke waarde’ toe aan tweede druk

Nieuws
bde jacht op publieke waarde tweede druk

Deel dit nieuwsartikel

Datum

15 maart 2022

Leestijd

1 minuut

Vorig jaar oktober publiceerden Berenschot-consultants Roeland Stolk, Henk Wesseling, Pepijn van der Beek hun boek ‘De jacht op publieke waarde. Hoe overheden opgaven formuleren en realiseren.’

Daarin concretiseren ze het begrip ‘opgavegericht publieke waarde realiseren’, dat meer en meer toepassing vindt in het openbaar bestuur. Inmiddels heeft de NSOB het boek, waarvan begin maart de tweede druk is verschenen, toegevoegd aan hun curriculum.

Het presteren van de overheid ligt meer dan ooit onder een vergrootglas. Daarnaast worden de opgaven in het publieke domein er niet eenvoudiger op, gezien actuele vraagstukken zoals de energietransitie, huisvesting, jeugdzorg en openbare veiligheid. Op al deze vlakken verwachten burgers van de overheid dat zij deze vraagstukken integraal aanpakt en meerwaarde levert. “Hoewel dit streven een breed publiek aanspreekt, is het voor overheden lastig te concretiseren wat dit in de praktijk wel en niet betekent”, aldus Roeland Stolk. “Centrale vraag in het boek is dan ook: wat is publieke waarde en hoe kunnen overheden zo handelen en organiseren dat daadwerkelijk publieke waarde ontstaat?”

Richtinggevend perspectief

Om die vraag te beantwoorden, belichten de auteurs van ‘De jacht op publieke waarde’ vanuit verschillende perspectieven wat een opgave is, wat publieke waarde is en hoe deze verwezenlijkt wordt. En vervolgens wat dit betekent voor het handelen, voor organiseren en voor leiderschap binnen overheidsinstanties. “We plaatsen de begrippen in de culturele en juridische context van het Nederlandse openbaar bestuur. Daarbij laten we zien hoe publieke waarde kan dienen als richtinggevend perspectief en hoe publieke waarde tot stand kan komen in arrangementen en stelsels”, verklaart Henk Wesseling.

Onderdeel curriculum

De eerste druk van ‘De jacht op publieke waarde’ is inmiddels uitverkocht, de tweede druk wordt begin maart verwacht en ook een derde druk staat al gepland. “We zijn het boek nu in verschillende opdrachten aan het concretiseren”, zegt Pepijn van der Beek. “Gezien de belangstelling, organiseren we op een later moment nog een evenement rondom het boek.”

‘De jacht op publieke waarde’ is hier te bestellen.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief