Salarisprofessionals onbekend cybercrime | Berenschot nieuws

Merendeel salarisprofessionals onbekend met protocol cybercrime

Nieuws
Merendeel salarisprofessionals onbekend met protocol cybercrime

Deel dit nieuwsartikel

Datum

13 oktober 2021

Leestijd

2 minuten

Salarisprofessionals zijn zich in toenemende mate bewust van het belang en de risico’s van privacy en dataveiligheid binnen hun organisatie. Met name de dreiging van cybercrime en een datalek door het gedrag van medewerkers staan scherp op het netvlies.

60% van de salarisprofessionals weet niet of hun organisatie hier een protocol voor heeft. De behoefte aan heldere instructies is dan ook groot. Dat zijn de voornaamste uitkomsten uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2021.

Salarisprofessionals werken met vertrouwelijke en persoonlijke gegevens. Het wekt dan ook geen verbazing dat privacy en dataveiligheid als onderwerp voor het tweede jaar op rij in belang toeneemt. Meer professionals maken zich zorgen (70%, waarvan 8% veel en 62% weinig), een stijging van ruim 10% vergeleken met 2020. Gevraagd naar de oorzaken van deze zorgen, gaf een meerderheid aan geen specifieke zorg te hebben (56%), 28% noemde recente berichtgeving en publicaties, 10% de beveiliging van de thuiswerkomgeving. “Met het thuiswerken is er terecht meer aandacht voor dit onderwerp gekomen, waardoor ook het bewustzijn hierover verder gestegen lijkt”, aldus Marcel van der Sluis, bestuurder van NIRPA.

Hoog op de agenda

Hoewel de AVG/GDPR daalde op de lijst van belangrijke beleidsthema’s – 24% van de salarisprofessionals gaf aan dit het belangrijkste thema te vinden, een daling met 6% ten opzichte van 2020 – laten cijfers over het bewustzijn over privacy en dataveiligheid zien dat dit het onderwerp wel degelijk hoog op de agenda staat bij veel salarisprofessionals. Zij maken zich zorgen over cybercrime en gijzelsoftware (44%), en datalekken als gevolg van gedragingen van eigen medewerkers (43%). Hiermee is cybercrime dit jaar het meest genoemde onderwerp.

Risico’s

Gevraagd naar de risico’s, is 42% van de respondenten bang voor het stilvallen van de bedrijfsvoering door een aanval met gijzelsoftware. Een kwart noemt imagoschade en het verlies van klanten, een minderheid (15%) boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens wegens het niet naleven van wet- en regelgeving. Daarnaast blijkt slechts 25% op de hoogte van het protocol voor gijzelsoftware-incidenten binnen hun organisatie; maar liefst 60% weet niet of hun organisatie zo’n protocol heeft. De behoefte aan heldere instructies is dan ook groot.

Het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2021 werd uitgevoerd door het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA), uitgegeven door Performa Uitgeverij in samenwerking met Berenschot. Aan het onderzoek deden 1.081 salarisprofessionals mee. De editie van 2021 is de zesde editie van dit onafhankelijke onderzoek naar de functie van salarisprofessionals.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?